Luka Koper. Foto: MMC RTV SLO
Luka Koper. Foto: MMC RTV SLO

Slovenski državni holding (SDH), ki je zahteval sklic izredne skupščine 6. februarja, predlaga predčasni odpoklic štirih nadzornikov, ki so bili kot predstavniki kapitala imenovani pred letom in pol. To so Franci Matoz, Nevenka Črešnar Pergar, Andrej Koprivec in Božidar Godnjavec. Četverica je mandat začela 2. junija lani. Kot njihova menjava so za štiriletni mandat v imenovanje predlagani Mirko Bandelj, Jožef Petrovič, Barbara Nose in Boštjan Rader.

SDH v utemeljitvi predloga za zamenjavo nadzornikov navaja, da so delničarji delniške družbe upravičeni, da na skupščini odpokličejo in volijo člane nadzornega sveta, ki zastopajo delničarje. Edini, ki naj bi ostal, je Tomaž Benčina, ki je postal nadzornik na predlog SDH-ja lani, ko je odstopil Rado Antolovič.

Skupščina se bo seznanila tudi z odstopom nadzornice Tamare Kozlovič, ki je postala poslanka, je razvidno iz sklica, objavljenega na spletnih straneh Ljubljanske borze. Na februarski skupščini bodo tako tudi delničarji imenovali novega nadzornika, predstavnika lokalne skupnosti Boruta Škabarja.

Ob menjavah v nadzornem svetu se vsakokrat sproži vprašanje, ali je to korak do menjave uprave Luke Koper, poroča Radio Slovenija. To šele dobro leto vodi Boštjan Napast, ki – tako smo slišali konec lanskega leta prav v pristanišču – uživa osebno zaupanje ministra za infrastrukturo Bojana Kumra. Po reorganizaciji vlade bo Luka Koper sicer znova sodila k bodoči ministrici Alenki Bratušek.

Luka je v večinski državni lasti: država ima 51-odstotni delež, SDH 11,13-odstotnega in Kapitalska družba 4,98-odstotnega. Četrti največji lastnik je Mestna občina Koper s 3,14-odstotnim deležem.