Matej Lahovnik je postal novi nadzornik Mercatorja. Foto: BoBo
Matej Lahovnik je postal novi nadzornik Mercatorja. Foto: BoBo
Žiga Debeljak
Debeljak bo Mercator vodil najpozneje do 30. decembra, ko se izteče odpovedni rok. Foto: BoBo

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav je zaskrbljen zaradi odstopa celotne uprave Mercatorja. Zaradi tega bi lahko prišlo do sovražnega prevzema Mercatorja s strani hrvaškega Agrokorja. To pa ne bi bilo dobro, je prepričan.

Pivovarna Laško in Mercator
Na skupščini naj bi bili odločilni glasovi največjega lastnika, Pivovarne Laško. Foto: MMC RTV SLO
Protest Mercator
Proti prodaji Mercatorja so protestirali nekateri sindikati. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Mercator dobil nove nadzornike

Nadzorni svet bo poleg šestih predstavnikov kapitala štel še tri predstavnike zaposlenih. Galića in Rozmana je predlagal Unicredit Slovenija, Rozmanovo pa NFD. Skladno z danes sprejetimi spremembami statuta, ki jih je predlagala Pivovarna Laško, bo nadzorni svet po novem devetčlanski, medtem ko je do zdaj štel 12 članov (šest predstavnikov kapitala in šest predstavnikov zaposlenih).
Delničarji so zavrnili predlog uprave, da se za dividende nameni 16,9 milijona evrov oz. 4,50 evra bruto na delnico, in podprli predlog Pivovarna Laško, da se izplača dividenda šest evrov bruto na delnico oz. 22,6 milijona evrov.

Unicredit prizadel Debeljaka
Skupščina je tudi podprla predlog Unicredita o imenovanju posebnega revizorja, družbe Ernst&Young, za preveritev poslov Mercatorja, povezanih z namero za prevzem Pivovarne Laško. Debeljak je delničarjem priznal, da je bil zaradi pobude Unicredita po reviziji prizadet.

"Doslej smo vedno dokazali, da se odgovorno lotevamo poslovnih odločitev. Pričakoval bi, da bi me vodstvo banke po objavi namere osebno poklicalo, če je ocenilo, da je zadeva problematična, in takrat bi lahko preučili vse argumente delničarja," je dejal Debeljak, ki pobudo razume kot obliko pritiska, da Mercator odločitve o prevzemu Laškega ne bi sprejel.
Ni več zaupanja, ni več stare uprave
Delničarjem na skupščini je Debeljak pojasnil, da uprava odstopa v dobro podjetja zaradi omajanega zaupanja pomembnih lastnikov v vodstvo. V okoliščinah, ki so nastale, je odgovorno, da vodenje prepustijo upravi, ki bo imela večje zaupanje lastnikov, je dejal Debeljak.
Po šestih letih vodenja je bila odločitev težka, toda ocenili so, da jo je treba v nekem trenutku sprejeti "v dobro Mercatorja". Uprava ima sicer šestmesečni odpovedni rok, so se pa z lastniki pripravljeni pogovarjati o sporazumnem skrajšanju.
Skupščina se je sicer začela z izglasovanim nasprotnim predlogom NFD Holdinga k prvi točki - imenovanju predsednika skupščine. Mercator je namreč predlagal Uroša Ilića, a je podporo dobil Bojan Pečenko, ki ga je predlagal NFD Holding.
Bi Debeljaka zamenjali v vsakem primeru?
V četrtek je Debeljak povedal tudi, da je eden izmed razlogov za odstop različen pogled na prodajo Mercatorja Agrokorju. Uprava je namreč nasprotovala prodaji, večinski lastniki pa so se zanjo zavzemali. Različna stališča so oslabila zmožnost uprave za učinkovito vodenje poslov in urejanje odnosov s poslovnimi partnerji in drugimi deležniki.
Že pred odstopom uprave pa so prišle v javnost neuradne informacije, da naj bi na skupščini zamenjali celoten nadzorni svet ali vsaj večino nadzornikov, naklonjenih upravi Žige Debeljaka.

MDS: Težko je voditi podjetje, ki se ga prodaja vsakih pet minut
Odstop uprave obžalujejo tudi v društvu Mali delničarji Slovenije (MDS), kjer odločitev razumejo, saj "je težko voditi podjetje, ki se ga prodaja vsakih pet minut". Uprava je z odstopom pokazala, da je družbo vodila profesionalno. Lastnike pozivajo, da z naložbami, ki so jih zaplenili, upravljajo dejavno, ne pa da jih brezglavo razprodajajo.
Na dnevnem redu nadzorniki, dobiček, dividende in ... uprava
Po predlogu lastnikov družbe Pivovarne Laško in banke UniCredit naj bi spremenili statut družbe v delu, ki ureja nadzorni svet, in število nadzornikov z 12 znižali na 9. Predstavniki kapitala bi imeli šest predstavnikov, predstavniki delavcev pa tri, s čimer bi se razmerje v družbi nagnilo v korist kapitala. Pred spremembo je bila razdelitev kapital - delavci polovična, šest proti šest.

Po predlogu Laškega naj bi Matjaža Kovačiča v nadzornem svetu zamenjala članica uprave Pivovarne Laško Marjeta Zevnik. UniCredit pa predlaga odpoklic vseh nadzornikov in imenovanje novih. Zdajšnjim predstavnikom kapitala Miru Medveščku, Jadranki Dakič, Robertu Šegi, Stefanu Vavti in Kristjanu Verbiču naj bi se po predlogu banke pridružil Boris Galić, predsednik upravnega odbora podjetja Allianz Zagreb Boris Galić.

Spreminjanje razmerij v nadzornem svetu
Predlogi sprememb statuta o nadzornem svetu, ki jih, po poročanju Simeone Rogelj z Radia Slovenija, podpira tudi Nova Ljubljanska banka, bi ob morebitnem sprejetju spremenili razmerje moči v nadzornem svetu in odvzeli moč in nekatere pristojnosti "nekooperativni" upravi.

Odločilni glasovi Laškega, NLB ne sme glasovati
Kaj se bo zgodilo, bo v veliki meri odvisno od prisotnosti na skupščini. Za potrditev sprememb statuta so namreč potrebne tri četrtine glasov. Po mnenju poznavalcev naj bi bili tako odločilni glasovi iz Laškega, ki je več kot 23-odstotni lastnik Mercatorja. Šest bank, med njimi NLB, nima glasovalnih pravic, ker presegajo prevzemni prag, sodišče pa o njihovi tožbi zaradi odvzema še ni odločilo.
Skupščina bo odločala tudi o uporabi lanskega bilančnega dobička, vrednega 28,8 milijona evrov, pri čemer bi za dividende namenili 16,9 milijona evrov. Preostanek bi ostal neporabljen. Eden izmed predlogov, ki prav tako posegajo v statut, je pooblastilo upravi za povečanje osnovnega kapitala družbe z odobrenim kapitalom.

Največji lastnik Mercatorja je Pivovarna Laško (23,34 odstotka družbe), Nova Ljubljanska banka (skoraj 11 odstotkov) in UniCredit Banka Slovenije (8,01 odstotka).

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav je zaskrbljen zaradi odstopa celotne uprave Mercatorja. Zaradi tega bi lahko prišlo do sovražnega prevzema Mercatorja s strani hrvaškega Agrokorja. To pa ne bi bilo dobro, je prepričan.

Mercator dobil nove nadzornike