Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Ljubljanskih mlekarnah so kot razlog za zaustavitev dobave izdelkov navedli nesoglasje pri ceni. "Partner ni sprejel začetek novembra napovedanega dviga veleprodajnih cen, ceno izdelka na polici pa je kljub temu dvignil," so navedbe Ljubljanskih mlekarn povzeli na portalu N1. Ob tem so dodali, da "verjamejo, da bodo dosegli dogovor", in da bodo do takrat njihovi izdelki na voljo pri vseh preostalih trgovcih, dodaja portal.

V Mercatorju pa pravijo drugače. "Francoska multinacionalka Lactalis nam je v zadnjem letu poslala 20 različnih cenikov oz. zahtevkov za dvig cen svojih izdelkov, pri čemer so povišanja cen dosegala rasti tudi do 74 odstotkov na letni ravni. Vse zahtevke so vedno podkrepili tudi z grožnjo o zaustavitvi dobave blaga," so povedali za STA. Za zadnjega pa so ocenili, da je povišanje neutemeljeno, in sicer zaradi umirjanja oz. padanja cen osnovne surovine in ker noben drug proizvajalec mlečnih izdelkov v Sloveniji ni najavljal oz. zahteval povišanja cen, so dodali.

Kot so pojasnili v Mercatorju, so sprejeli 19 Lactalisovih zahtevkov, pri čemer pa vseh povišanj niso neposredno prenašali v povišanje maloprodajnih cen, ker so želeli zagotavljati dostopnost izdelkov in vzdrževati konkurenčne cene za kupce. "Mercator je zato lani pomembno zmanjševal svojo maržo in na maloprodajne cene ni prenesel kar 19,6 odstotka zahtev za višanje cene," so poudarili.

V Mercatorju so zatrdili, da Lactalis po prekinitvi dobave ni želel ali poskušal doseči dogovora in da Lactalisove poteze v zadnjem času bistveno odstopajo od dolgoletnih uveljavljenih, strokovnih ter tržnih zakonitosti, ki veljajo v poslovnem okolju. Ob tem so zagotovili, da so izvedli vrsto ukrepov, da bodo v najkrajšem času svojim kupcem zagotovili tudi izdelke Ljubljanskih mlekarn po konkurenčnih cenah, in se vprašali, ali je Lactalisovo ravnanje glede na to, da imajo Ljubljanske mlekarne prevladujoč položaj na slovenskem trgu, skladno s slovensko zakonodajo.