Dokapitalizacija je ključna za sanacijo Merkurja. Foto: MMC RTV SLO
Dokapitalizacija je ključna za sanacijo Merkurja. Foto: MMC RTV SLO

Konverzija terjatev je tudi eden izmed temeljev za uspeh finančnega prestrukturiranja obubožanega Merkurja. Naslednja koraka za uspešno nadaljevanje prisilne poravnave sta vpis kapitala in sklenitev dogovora o reprogramu posojil.

Z današnjim dnem tako začne teči enomesečni rok, da upniki vpišejo svoje terjatve v lastniške deleže, in sicer je za uspeh dokapitalizacije treba pretvoriti vsaj 85 milijonov evrov terjatev. Pri dokapitalizaciji naj bi sodelovale predvsem banke z nezavarovanimi terjatvami in večji dobavitelji.
Poleg dokapitalizacije je ključen tudi reprogram posojil
Dokapitalizacija bo dejansko začela veljati s potrditvijo prisilne poravnave, ki je predvidena za konec aprila ali začetek maja. Da bo prisilna poravnava uspešna, mora Merkur reprogramirati tudi 300 milijonov evrov zavarovanih dolgoročnih posojil. Reprogram mora biti sklenjen do konca februarja.

Predsednik uprave Merkurja Blaž Pesjak in predsednik nadzornega sveta podjetja Matevž Slapničar sta z današnjim izidom skupščine zadovoljna. Prepričana pa sta, da tudi pri vpisu kapitala ne bo težav. "Reprogram je za Merkur vsaj tako pomemben kot dokapitalizacija in na tem področju so banke še dolžnik," je ob tem opozoril Pesjak.
"Mislim, da bodo potem finančni pogoji za preživetje Merkurja zagotovljeni in da se sanacija premika iz pravno-finančnega dela v poslovni del, v ukrepe na področju poslovanja, in tu bo odločilno, ali bo Merkur dosegel poslovni rezultat, ki ga je planiral," je poudaril predsednik uprave ter dodal, da bodo pomladni meseci ključni za uspeh načrta finančnega prestrukturiranja, saj mora takrat mesečna prodaja za pozitivno poslovanje preseči 20 milijonov evrov.
Novi nadzorniki in poseben revizor
Lastniki so na skupščini izvolili tudi nova nadzornika Vanjo Markojo Jeraj iz Abanke Vipa in Mira Medveška. Imenovali pa so tudi posebnega revizorja, ki bo preveril vodenje posameznih poslov v obdobju od aprila 2007 do začetka prisilne poravnave.
Revizor bo ugotavljal višino oškodovanja premoženja Merkurja in na podlagi ugotovitev bo podjetje vložilo odškodninske tožbe proti nekdanjemu vodstvu.