Številni delavci so Merkur že zapustili. Foto: MMC RTV SLO
Številni delavci so Merkur že zapustili. Foto: MMC RTV SLO

Presežnih delavcev je tako trenutno še 141, od tega okoli 40 iz Naklega, večina pa iz Merkurjevih celjskih pisarn, ki jih bo podjetje zaprlo.

Sindikalistka Jasna Erman je v zvezi s tem povedala, da je vodstvo sindikatu in delavcem že posredovalo program presežnih delavcev, v petek pa so ga predložili tudi zavodu za zaposlovanje. Zdaj čakajo, da zavod določi datum za začetek vročanja odpovedi.

A na seznamu presežnih delavcev je tudi nekaj takih, ki spadajo v zaščitene kategorije, zato naj bi bil končni seznam odpuščenih še krajši, kot je predvideno. Z vsemi, ki so uvrščeni na seznam, bodo potekali tudi individualni pogovori. Tako se bo vsak lahko pozanimal glede svojega položaja, odpravnine in odškodnine, če bi se odločili za odhod iz podjetja brez odpovednega roka. Vsem, ki bi sklenili dogovor o odškodnini namesto odpovednega roka, bi marca tudi že prenehalo delovno razmerje.

Odpovedi bodo zaposlenim sicer predvidoma vročene marca.

Mersteelovci spet po pomoč v DZ
Zaplet z odškodninami za delavce Mersteela pa medtem še zmeraj ni rešen. Predstavnik nekdanjih zaposlenih Maksimilijan Kalan je povedal, da so v državni zbor že posredovali dokumentacijo in obrazložitev zahteve po novi avtentični razlagi insolvenčnega zakona. Prvi mogoči termin za obravnavo naj bi bila že izredna seja DZ-ja v petek.