120 delavcev je pred meseci izgubilo zaposlitev, obljubljene pa so jim bile tudi odpravnine in odškodnine. Pred kratkim pa so izvedeli, da bodo odškodnine in odpravnine le delno poplačane, saj sta Merkur in Mersteel v prisilni poravnavi. Foto: MMC RTV SLO
120 delavcev je pred meseci izgubilo zaposlitev, obljubljene pa so jim bile tudi odpravnine in odškodnine. Pred kratkim pa so izvedeli, da bodo odškodnine in odpravnine le delno poplačane, saj sta Merkur in Mersteel v prisilni poravnavi. Foto: MMC RTV SLO
Mersteel
Direktor Mersteela Darko Gregorič nekdanjim delavcem ni mogel zagotoviti, da bodo poplačani še pred potrditvijo prisilne poravnave. Foto: MMC RTV SLO

Znano je, da je 120 delavcev pred meseci izgubilo zaposlitev, obljubljene pa so jim bile tudi odpravnine in odškodnine. Pred kratkim pa so izvedeli, da bodo odškodnine in odpravnine le delno poplačane, saj sta Merkur in Mersteel v prisilni poravnavi.

Po sestanku z vodstvi obeh podjetij so bili delavci razočarani, da jim niso mogli zagotoviti izplačila, ki znaša od nekaj tisoč do nekaj deset tisoč evrov na delavca. Kljub temu jim je po besedah predstavnika nekdanjih delavcev Maksimiljana Kalana sestanek le vlil nekaj upanja. Predsednik uprave Merkurja Blaž Pesjak je poudaril, da bo za polno izplačilo potrebnega precej napora. Po njegovih besedah je namreč problematična razlaga člena zakona o finančnem zaposlovanju, postopkih insolventnosti in prisilnem prenehanju, ki ni napisan v korist prisilne poravnave.

Zakon: Ko je podjetje v prisilni poravnavi, odpravnine in odškodnine niso prednostne terjatve
Odpravnine delavcem, ki jim je delovno razmerje prenehalo pred začetkom postopka prisilne poravnave, namreč po tem členu zakona ne štejejo kot prednostne terjatve. "Vsi se strinjamo, da namen zakona ni tak in da je treba pridobiti tako obrazložitev zakona, ki bo omogočala izplačilo odpravnin v njihovi polni vrednosti." je pojasnil Pesjak.

Ena izmed možnosti pa je med drugim tudi poplačilo drugih računov po razglasitvi plačilne nesposobnosti po 16. septembru, a bo treba še preveriti, ali okoliščine omogočajo celotno poplačilo. Do zdaj pridobljena pravna mnenja namreč kažejo, da je razporeditev teh terjatev med prednostne upravičena, zato si bodo uprava in sindikati zdaj prizadevali pridobiti ustrezno razlago zakona, ki bi plačilo omogočila. Skrajni ukrep bi bil po Kalanovih besedah tožba na sodišču.

Za odpravnine in odškodnine rezervirana sredstva
Ob tem direktor Mersteela Darko Gregorič nekdanjim delavcem ni mogel zagotoviti, da bodo poplačani še pred potrditvijo prisilne poravnave. Delavci morajo svoje terjatve prijaviti do prvega tedna v decembru, kadrovska in pravna služba pa bosta nato poskrbeli, da bodo ustrezno prijavljene.

V Merkurju in Mersteelu zapleta pri izplačilu odpravnin in odškodnin niso pričakovali, saj imata obe podjetji za to rezervirana sredstva, ki so tudi predvidena v načrtu finančnega prestrukturiranja. Prepričani so tudi, da bi moralo biti zmanjšanje števila zaposlenih v interesu vseh upnikov.