Zaradi neizplačila odpravnin se je nakaj delavcev protestno zbralo pred upravno stavbo podjetja v Naklem. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi neizplačila odpravnin se je nakaj delavcev protestno zbralo pred upravno stavbo podjetja v Naklem. Foto: MMC RTV SLO

Glavni namen skupščine je odločanje o dokapitalizaciji družbe s konverzijo terjatev v višini 85 milijonov evrov. Cena dokapitalizacijske delnice bo znana ob sklicu skupščine, predsednik uprave Merkurja Blaž Pesjak pa je dejal, da bo nekoliko nižja, kot je predvideno v finančnem načrtu. Poleg dokapitalizacije bo na dnevnem redu skupščine še potrjevanje revizorja, ki so ga nadzorniki izbrali pretekli teden.

Posojilo, ki ga je odobrila uprava, bo namenjeno izključno nakupu novih izdelkov, ki bodo zapolnili prodajne police. Pesjak je dejal, da bodo posojilo, ki je bilo eden ključnih elementov načrta finančnega prestrukturiranja, začeli uporabljati januarja. Koriščenje posojila in uresničevanje finančnega načrta bodo nadzorovale banke vse do leta 2016, ko bo posojilo poplačano. Pesjak sicer konec februarja pričakuje še podpis reprogramiranja posojil. V najboljšem primeru bo prisilna poravnava končana aprila.

Nekdanji delavci Merkurja in Mersteela dočakali odpravnine
Oba prisilna upravitelja Ladislav Hafner in Katarina Benedik sta sicer že pretekli teden pripravila dokumente za izplačilo odpravnin. Zastoj je nastal zaradi manjkajočih podpisov na dokumentih. Nekaj deset odpuščenih delavcev Merkurja in Mersteela se je zato, ker niso prijeli nakazil odpravnin, protestno zbralo v avli upravne stavbe Merkurja.
V Mersteelu so že podpisali in poslali dokumente za izplačilo odpravnin, ki jih bodo delavci prejeli najpozneje v sredo. Zamudne obresti bodo odpuščeni delavci zaradi odsotnosti Benedikove prejeli po novem letu. Direktor Mersteela Darko Gregorič je bil razpleta vesel in je izrazil upanje, da bodo po novem letu rešili "še nadomestila za skrajšanje odpovednega roka". "Nakazilo za 335.000 evrov je šlo na banko danes ob 9. uri in okrog 65 odpuščenih delavcev bi moralo v 24 urah prejeti tisto, kar jim pripada," je še dodal.

Hafner je po telefonu predstavniku delavecv Maksimilijanu Kalanu obljubil, da bo še isti dan podpisal papirje za izplačilo odpravnin in odškodnin okrog 50 Merkurjevim odpuščenim delavcem. Gre za 453.000 evrov, od tega skoraj 11.000 evrov za odškodnine.
Čakali na objavo v uradnem listu
Na odpravnine in odškodnine zaenkrat tako čaka 119 nekdanjih delavcev Merkurja in Mersteela, ki sta v prisilni poravnavi. Vsi delavci, odpuščeni pred prisilno poravnavo, bi morali svoje odpravnine prejeti kot prednostne terjetve. Takšno avtentično razlago zakona je namreč sprejel državni zbor.

Toda prisilna upravitelja sta čakala, da se bo ta avtentična razlaga objavila tudi v Uradnem listu. To se je zgodilo v ponedeljek in ovir za izplačilo tako naj ne bi bilo. Hafner se je v ponedeljek popoldne v družbi že dogovoril, da finančne službe začnejo predvidene postopke glede neizplačanih odpravnin. Delavci pa se bojijo, da bosta prisilna upravitelja potrebno dokumentacijo podpisala šele po praznikih in jim tako uničila praznike.