Družba Mersteel je bila ustanovljena leta 2008, od svoje ustanovitve naprej pa se spopada s posledicami težav v metalurški panogi. Foto: MMC RTV SLO
Družba Mersteel je bila ustanovljena leta 2008, od svoje ustanovitve naprej pa se spopada s posledicami težav v metalurški panogi. Foto: MMC RTV SLO

Mersteel, ki se je zaradi gospodarske krize znašel v hudih težavah, saj so mu naročila upadla tudi do 90 odstotkov, je predlog za prisilno poravnavo na sodišče posredoval dva dni za matičnim Merkurjem. Na podoben način je prav tako naknadno posredoval načrt finančnega prestrukturiranja, ki pa predvideva slabše poplačilo upnikov, kot je to v primeru Merkurja.

Kranjsko okrožno sodišče je za upraviteljico imenovalo Katarino Benedik in petčlanski upniški odbor, ki ga sestavljajo Probanka, Acroni, Impol, Perles Merkur Italia in Kovinar. Odbor bo skrbel za interese upnikov, ki imajo zdaj mesec dni časa za prijavo svojih terjatev. Teh naj bi jih bilo za 68 milijonov evrov.

Za zagon potrebujejo vsaj 15 milijonov
Mersteelov predlog prisilne poravnave med drugim predvideva 30-odstotno poplačilo nezavarovanih in celotno poplačilo zavarovanih upnikov. 50 milijonov evrov dolguje bankam, 18 milijonov evrov pa dobaviteljem. Želijo tudi reorganizacirati podjetje, se usmeriti v ključne programe in nižati stroške obratovanja.

Za zagon poslovanja družba potrebuje vsaj 15 milijonov evrov svežih sredstev, ki jih bodo v Mersteelu iskali pri bankah, pa tudi morebitnih strateških partnerjih, ki bi vstopili v lastniško strukturo. Manjšemu obsegu poslovanja se je podjetje že prilagodilo z zmanjšanjem števila zaposlenih (zdaj je zaposlenih še 130 ljudi), postopek prisilne poravnave pa naj bi zagotovil normalen obseg poslovanja v prihodnjem letu.