"Sistem je glede na razmere v sinhronem območju Evrope zadosten, na vidiku niso nobene omejitve. Če bi se razmere poslabšale, gre Teš spet v omrežje, če to ne bi zadostovalo, pa še plinski bloki, ki bi uporabljali ekstra lahko kurilno olje," pojasnjuje Aleksander Mervar. Foto: Radio Slovenija

Direktor sistemskega operaterja prenosnega električnega omrežja Eles Aleksander Mervar je 21. septembra letos po konferenci v Velenju za medije dejal, da pričakuje, da bo Termoelektrarna Šoštanj (Teš) ves čas remonta Nuklearne elektrarne Krško (Nek), ki traja od 1. oktobra do 2. novembra, delovala nemoteno. Kot zdaj pojasnjuje v daljšem zapisu, so se od takrat spremenile okoliščine, ki jih je treba upoštevati.

Navedel je sabotažo dveh plinovodov Severni tok, ki so jo švedske oblasti zaznale 26. septembra in s čimer so možnosti dobav ruskega plina bistveno nižje. Druga se nanaša na padec terminskih (DayAhead in SPOT) cen na evropskih borzah, hkrati je omenil še stebrni udar 12. oktobra na enem izmed dveh odkopnih polj Premogovnika Velenje, zaradi česar se pričakuje nižji izkop lignita, kot je bil upoštevan v projekcijah od 1. novembra letos do 31. marca 2023.

Sorodna novica Termoelektrarno Šoštanj začasno izklopili iz omrežja

Zato je sredi preteklega tedna naročil oceno obratovanja prenosnega elektroenergetskega sistema v primeru, da ne obratujeta tako Nek kot Teš. "Analize so pokazale, da bi prenosni sistem lahko nemoteno deloval tudi v takšni situaciji, predvsem zaradi naprav, ki smo jih vključili v sistem v zadnjih dveh letih v okviru EU-projekta SincroGrid," je zapisal Mervar, ki je preveril tudi dolgoročne vremenske napovedi. Te, kot je zapisal, do konca remonta Neka ne kažejo nekih bistvenih ohladitev. Zaradi vsega navedenega je predlagal, da gre Teš v mirovanje s 15. oktobrom do 2. novembra, z možnostjo podaljšanja do 30. novembra letos.

Kot je pojasnil, je njegov predlog izhajal iz dveh predpostavk. Prva se nanaša na znižanje tveganj nezmožnosti uvoza električne energije v mesecih nizkih temperatur in najvišje letne porabe, druga pa na ekonomske učinke za Holding Slovenske elektrarne (HSE) oziroma državo kot posredno lastnico Teša.

S premogom je po ocenah Mervarja trenutno smiselno varčevati

Mervar je predstavil tudi primerjalne izračune, kaj za Teš pomeni izkop lignita oz. uporaba uvoženega premoga v prihodnjih mesecih glede na terminske cene. "Vse je bistveno cenejše kot povprečna terminska cena 557 evrov za obdobje december 2022–februar 2023," zatrjuje Mervar. Proizvodnja električne energije s premogom bo torej v zimskih mesecih cenejša kot uvoz, zato je, kot kaže, smotrno z njim varčevati. Pozimi bo namreč uvoz elektrike precej dražji, kot je zdaj.

Mervar je v zapisu ponovil še, kar je že v soboto dejal za časopis Finance: "Sistem je glede na razmere v sinhronem območju Evrope zadosten, na vidiku niso nobene omejitve. Če bi se razmere poslabšale, gre Teš spet v omrežje, če to ne bi zadostovalo, pa še plinski bloki, ki bi uporabljali ekstra lahko kurilno olje. Ni razloga za paniko."