Finance navajajo, da bo treba v času, ko ne bosta delovala ne Teš ne Nek, približno 75 odstotkov elektrike uvoziti. Foto: MMC RTV SLO
Finance navajajo, da bo treba v času, ko ne bosta delovala ne Teš ne Nek, približno 75 odstotkov elektrike uvoziti. Foto: MMC RTV SLO

"Od HSE-ja smo dobili komercialno obvestilo, da se Teš 6 izključi iz omrežja, saj so cene električne energije na trgu nekoliko padle. Trenutno je v Sloveniji dovolj vode in vetra, kar pomeni, da je tudi dovolj elektrike," je povedal direktor Teša Mitja Tašler. Po njegovi oceni je takšna odločitev smotrna, saj premoga primanjkuje in ga je zato treba prihraniti za krizne zimske mesece, ko bodo tudi potrebe po električni energiji višje.

Sorodna novica NEK čaka enomesečni remont, nadomeščal naj bi ga TEŠ

V Tešu so za spletno izdajo časopisa Finance povedali, da Premogovnik Velenje zaradi tehničnih težav ne zagotavlja dovolj premoga. "Gre za preventivni izklop, da se kopiči energent. Premogovnik Velenje nam v tem trenutku ne zagotavlja pogodbenih obveznosti. Elektriko, ki bi jo sicer proizvedli, bo treba nadomestiti na trgu, trenutno so cene relativno ugodne. Če bodo ugodne razmere na trgu, bo izklop trajal dlje," so časopisu povedali v družbi.

Dodali so, da bodo za namene ogrevanja lokalnih skupnosti zagnali plinska bloka, kot energent pa večinoma uporabljali ekstra lahko kurilno olje.

Teš bi moral imeti v času remonta Nuklearne elektrarne Krško (Nek), ki traja od 1. oktobra do 2. novembra, osrednjo vlogo pri domači oskrbi z elektriko. Finance navajajo, da bo treba v času, ko ne bosta delovala ne Teš ne Nek, približno 75 odstotkov elektrike uvoziti.

Direktor sistemskega operaterja prenosnega električnega omrežja Eles Aleksander Mervar je za Finance dejal, da še ni čas, da bi Eles prevzel zagotavljanje krizne oskrbe z elektriko. Vremenske razmere za proizvodnjo elektrike v hidroelektrarnah so namreč ugodne, cene elektrike na borzi pa so se precej znižale. Na vidiku ni omejitev v evropskem sistemu, če pa bi se razmere poslabšale, bi Teš znova priklopili v omrežje, mogoča je tudi proizvodnja v plinskih blokih s kurilnim oljem, je dejal.