Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Zoran Janković se je s predstavniki Wolta in Glova za registracijo dostavljavcev hrane dogovoril na podlagi številnih pritožb meščanov nad vožnjo dostavljalcev hrane, razdeljevanje številk pa se je začelo prejšnji teden.

Luka Mesec, ki se mu zdi ta ureditev nesprejemljiva, je županu v petek predlagal dvoje rešitev: ali upočasnitev algoritmov v vožnji čez center Ljubljane, kar pomeni, da Wolt in Glovo podvojita čas dostave po ulicah, polnih pešcev, ali da se ulice, kot je Petkovškovo nabrežje, zapre, da ne bo ogrožanja pešcev. "Do dogovora ni prišlo, se bosta pa z županom Jankovićem še sestala," so navedli na ministrstvu za delo.

Minister za delo se strinja z ugotovitvami sindikata Mladi plus, da se problematiko kurirjev rešuje na napačnem koncu. Glede na to, da so kurirji plačani na dostavo, kar jih sili v hitro vožnjo, bi morale platforme spremeniti poslovni model, verjame.

"Platforme bi morale biti tiste, ki bi prilagodile svoj poslovni model temu, da dostavljavcem ne bi bilo treba tako hiteti. Naj namesto koles upočasnijo algoritem. Naj ljudi, ki se s tem preživljajo, zaposlijo in naj jih ne silijo v to, da šteje vsaka minuta, kako hitro bodo dostavili hrano. S tem bo odpadla tudi ˝hektika˝ na ljubljanskih pločnikih, ki jo spremljamo," je pozval v petkovi izjavi za javnost.

Ob tem se je ostro obregnil ob Jankovićevo izjavo, "da gre lahko tisti, ki mu ne ustreza nov položaj dostavljavcev hrane, na delo v strežbo". "To je aroganca, kakršne si župan največjega mesta v Sloveniji ne more privoščiti," je menil.

Napovedal je še, da bo ministrstvo pristojnemu direktoratu naročilo, naj preveri, ali ima odločitev o oštevilčevanju oz. označevanju dostavljavcev zakonske podlage. Če se bo izkazalo, da jih nima, bodo ureditev skupaj s sindikatom izpodbijali.

V sindikatu Mladi plus pa so kurirje Wolta in Glova v petek povabili na sestanek, na katerem naj bi "našli rešitev, da žigosanje ne bo njihova nova realnost, temveč bo njihova nova realnost dostojno delo".