Sinergija podjetij naj bi omogočila lažje plasiranje najbolj cenjenih izdelkov obeh mesnih industrij, kranjske klobase na hrvaški trg in dalmatinskega pršuta na slovenski. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Sinergija podjetij naj bi omogočila lažje plasiranje najbolj cenjenih izdelkov obeh mesnih industrij, kranjske klobase na hrvaški trg in dalmatinskega pršuta na slovenski. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Mesna industrija Braća Pivac vstopa v lastniško strukturo podjetij Celjske mesnine z'dežele, v pogone za proizvodnjo in predelavo mesa ter trajnih in poltrajnih izdelkov, Pršutarno s'Krasa in Celjske mesnine storitve.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali v skupini Pivac, so v Celjskih mesninah prepoznali podjetje z veliko možnostjo za nadaljnji razvoj. Bo pa Celjske mesnine še naprej vodil Izidor Krivec.

"V mesni industriji v Sloveniji in širši regiji poteka povezovanje. Trg je vedno bolj odprt. Podjetja, ki imajo več milijard prometa, neposredno vstopajo tudi na naše police. Zato bo to partnerstvo obojestransko koristno, saj bo omogočilo nadaljnjo rast Celjskih mesnin in tudi nove skupine, ki bo največja in najuspešnejša na področju rdečega mesa v regiji," je Krivec zapisal v sporočilu za javnost.

Dodal je, da ostajajo Celjske mesnine še naprej dober in zanesljiv partner slovenskih zadrug, družinskih kmetij in eden najpomembnejših oskrbovalcev slovenskega potrošnika s kakovostno slovensko hrano. "Kot do zdaj se bomo po najboljših močeh trudili za stabilno slovensko prehransko varnost in samooskrbo. Blagovna znamka z'dežele se bo krepila še naprej," je zagotovil.

Sorodna novica Celjske mesnine naj bi bile na prodaj, za njih naj bi se zanimala hrvaška družba Braća Pivac

Strateško partnerstvo

Gre za strateško partnerstvo, saj sta obe podjetji velika proizvajalca in predelovalca mesnin, sinergija pa jima bo, po besedah predsednika uprave hrvaške družbe Nevena Pivca, omogočila lažje plasiranje najbolj cenjenih izdelkov obeh mesnih industrij, kranjske klobase na hrvaški trg in dalmatinskega pršuta na slovenski.

Z vstopom hrvaške družbe v Celjske mesnine naj bi obe podjetji še razširili svojo distribucijsko mrežo, Mesna industrija Braća Pivac ima posebej razvite stike v Srbiji.

Podrobnosti naložbe niso objavili, neuradno pa naj bi Skupina Pivac kupila 40-odstotni delež, ki ga je v podjetju imel dozdajšnji solastnik Danilo Dujović.

V prodajni sveženj ne spada družba Radgonske gorice. Podjetje Pivac iz Vrgorca v Splitsko-dalmatinski županiji zaposluje več kot 2000 ljudi, lastniki so še dveh mesnih industrij na Hrvaškem, večinski lastniki podjetja Kraš, 5-odstotni delež pa imajo tudi v Podravki.

Novica o vstopu Pivca v lastniško strukturo Celjskih mesnin je prišla le nekaj dni po tem, ko je hrvaško podjetje Mplus kupilo večinski delež slovenskega agroživilskega podjetja Panvita in s tem prvič vstopilo v to industrijo.

Studio ob sedemnajstih: Posledice razprodaje prehranskega sektorja