A kot so sporočili iz Microsofta, sta se izvršni direktor Satya Nadella in Trump pogovorila o namerah tehnološkega velikana. V Microsoftu so, kot kaže, dobili zeleno luč predsednika, saj so pripravljeni na nadaljevanje pogovorov o možnosti nakupa ameriških operacij TikToka. Se pa zavedajo "pomena obravnave zaskrbljenost predsednika" glede nacionalne varnosti.

Aplikacija TikTok, ki je namenjena izmenjavi kratkih videov, ima po vsem svetu približno milijardo uporabnikov. Posebej je priljubljena med mladimi. Foto: EPA
Aplikacija TikTok, ki je namenjena izmenjavi kratkih videov, ima po vsem svetu približno milijardo uporabnikov. Posebej je priljubljena med mladimi. Foto: EPA

Cilj je končati pogajanja do 15. septembra
Microsoft bo tako nadaljeval pogajanja s kitajskim lastnikom platforme ByteDance, njegov cilj pa je pogovore končati najpozneje do 15. septembra.

ByteDance, ki ga je leta 2012 ustanovil Žang Jiming, je danes potrdil, da njihove ekipe v času teh pogovorov – s ciljem doseči čim boljši izid – delajo neprekinjeno. "V trenutnem okolju se spoprijemamo z resno možnostjo prisilne prodaje ameriške veje TikToka ... ali možnostjo izvršnega ukaza o prepovedi omrežja," je v sporočilu zaposlenim zapisal Žang.

Trump zagrozil s prepovedjo TikToka
Trump je sicer v petek zagrozil s prepovedjo uporabe omrežja, ki je posebej priljubljeno med mladimi, ki ustvarjajo in spremljajo kratke videe, ter ima po vsem svetu okoli milijardo uporabnikov. Tako kot že več predstavnikov ameriških oblasti v zadnjih tednih se tudi sam boji, da Peking TikTok uporablja v sporne namene. Ukrepal naj bi že konec preteklega tedna, in sicer z uporabo izrednih ekonomskih ukrepov ali s predsedniškim odlokom, a se to ni zgodilo.

Pompeo: Kitajska podjetja zbirajo informacije o Američanih
Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je nato v nedeljo za ameriški Fox News dejal, da bo Trump potrebne ukrepe za zajezitev nacionalnih varnostnih tveganj, ki jih predstavlja programska oprema, povezana s kitajsko komunistično partijo, sprejel v prihodnjih dneh. Po njegovih besedah naj bi podjetja, kot je TikTok, želela prepoznavati obrazne vzorce Američanov, uporabljalo naj bi se jih lahko tudi za zbiranje informacij o njihovem prebivališču, telefonskih številkah, prijateljih ... Ameriški finančni minister Steven Mnuchin se je v nedeljo za ameriški ABC strinjal, da bi moral biti TikTok ali prodan ali blokiran.

Kitajsko zunanje ministrstvo: ZDA vodijo politiko dvojnih meril
Podjetje ByteDance medtem kakršne koli povezave s kitajsko vlado zanika. ZDA bi morale prenehati zlorabljati argument nacionalne varnosti, na katerega se sklicujejo, da bi upravičile svojo diskriminatorno politiko zoper tuje države, se je na najnovejši zaplet med svetovnima velesilama odzval tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Vang Venbin. "ZDA v vsaki politični situaciji izvajajo pritisk na tuja podjetja in jim grozijo s sankcijami. To je proti principom tržne ekonomije," je poudaril. "Gre za nazoren primer politike dvojnih meril in kršenje pravil Svetovne trgovinske organizacije, kot so odprtost, transparentnost in odpoved diskriminaciji. Kitajska v tem pogledu zato ostro protestira," je sklenil. Nesoglasja okoli platforme so le zadnja v vrsti sporov med ZDA in Kitajsko.