Vsi računi na TikToku so javni, zato videoposnetke vidijo tako sledilci kot tujci. Foto: Reuters
Vsi računi na TikToku so javni, zato videoposnetke vidijo tako sledilci kot tujci. Foto: Reuters

Trump je dejal, da bi ukaz o prepovedi platforme lahko podpisal še danes. "TikTok bo v ZDA prepovedan," je dejal voditelj ob vkrcanju na predsedniško letalo Air Force One. A po poročanju tujih medijev ni jasno, kakšne pristojnosti ima Trump za takšno odločitev, kako bi prepoved uresničili v praksi in kakšne pravne posledice bi to lahko prineslo.

Varnostni strokovnjaki v ZDA so že večkrat izrazili zaskrbljenost, da bi lahko aplikacija, katere lastnik je kitajsko podjetje ByteDance in na kateri si je mogoče ogledati 15-sekundne videoposnetke, priljubljena pa je predvsem pri mlajših od 20 let, zbirala osebne podatke Američanov.

TikTok: Nismo politični

Pri TikToku obtožbe, da jih nadzoruje kitajska vlada oziroma da zbrane podatke deli s Pekingom, zavračajo. Sporočili so le, da so "prepričani o dolgoročnem uspehu TikToka v ZDA". Izvršni direktor aplikacije Kevin Mayer je ta teden zapisal: "Nismo politično podjetje. Ne sprejemamo političnih oglasov in nimamo nobenih skritih namenov. Naš edini cilj je ostati živahna, dinamična platforma, v kateri lahko vsi uživajo. TikTok je postal zadnja ameriška tarča, a mi nismo sovražnik."

TikToku priljubljenost sicer še vedno raste – samo v ZDA ima več kot 80 milijonov dejavnih uporabnikov, zato bi bila prepoved aplikacije hud udarec za podjetje ByteDance. Zanimanje za nakup ByteDancea je izrazil ameriški tehnološki velikan Microsoft, a Trump je podvomil, da bi bil takšen posel lahko izveden.

Za nakup lastnika TikToka, podjetja ByteDance, se zanimajo pri Microsoftu. Foto: Reuters
Za nakup lastnika TikToka, podjetja ByteDance, se zanimajo pri Microsoftu. Foto: Reuters

V Indiji TikTok že prepovedan, Avstralija razmišlja o tem

Po vsem svetu ima TikTok 800 milijonov dejavnih uporabnikov. Indija je omenjeno aplikacijo že blokirala pa tudi nekatere druge kitajske aplikacije. O prepovedi TikToka razmišlja tudi Avstralija, v kateri je že onemogočeno delovanje kitajskih tehnoloških velikanov, podjetij Huawei in ZTE, piše BBC.

Nesoglasja se kopičijo

Skorajšnja prepoved aplikacije TikTok v ZDA bo dodala novo črno piko v že tako težavnih odnosih med ZDA in Kitajsko. Težave in nesoglasja med velesilama se v zadnjih mesecih kopičijo. Med drugim ZDA Kitajski pripisujejo odgovornost za pandemijo covida-19. Zaradi zakona o nacionalni varnosti v Hongkongu so Američani proti Pekingu uvedli sankcije, spori se pojavljajo tudi zaradi trgovinskih odnosov in tehnoloških vprašanj, nedavno pa sta državi zaprli tudi konzulata v Houstonu oziroma Čengduju.

Trump želi prepovedati aplikacijo TikTok