Načrovano proizvodnjo so v Elanu zmanjšali še za 10.000 parov smuči. Foto: RTV SLO
Načrovano proizvodnjo so v Elanu zmanjšali še za 10.000 parov smuči. Foto: RTV SLO

Elan, katerega 100-odstotni lastnik je Skimar, ima zaradi zelene zime, tako kot drugi proizvajalci smuči, velike težave. V Elanu sicer o višini izgube po pol leta ne želijo govoriti, povedali so le, da je za približno tretjino višja kot lani v istem času, v primerjavi s tekmeci pa relativno nižja.

So pa morali letos znižano načrtovano proizvodnjo 640.000 smuči zmanjšati za 10.000, od tega polovico za lastno blagovno znamko. Poznavalci pravijo, da si prej kot v treh letih Elan ne bo opomogel. V Elanu so letos odpustili 17 delavcev, dodatnih odpuščanj pa za zdaj ne načrtujejo.

V ponedeljek o dokapitalizaciji
Na skupščini Skimarja v ponedeljek bodo med drugim odločali o dokapitalizaciji v višini 10,2 milijona evrov in o zamenjavi nadzornega sveta.

Na svetovnem trgu je zaradi zelene zime na zalogi kar dva milijona parov smuči, smučarska industrija pa napoveduje za od 30 do 35 odstotkov nižjo proizvodnjo. Proizvajalci smuči imajo po šestih mesecih veliko večje izgube od načrtovanih; Head kar pet milijonov evrov več kot lani, ko jih je imel devet.