Minimalna bruto postavka za študentsko delo je odslej postavljena pri 5,89 evra bruto, kar pomeni 4,97 evra neto. Foto: BoBo
Minimalna bruto postavka za študentsko delo je odslej postavljena pri 5,89 evra bruto, kar pomeni 4,97 evra neto. Foto: BoBo

Z letošnjim letom se je dvignila minimalna plača, zakonska obveza pa je, da minister za delo ob njeni spremembi določi nov znesek minimalne bruto urne postavke začasnih in občasnih del po zakonu o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti. Minister Janez Cigler Kralj je dejal, da so takoj ob objavi nove višine minimalne plače začeli določati najnižji znesek urne postavke za občasno delo.

V stranki Levica so sicer pozdravili dvig urne postavke, a ob tem opozorili, da bi ministrstvo to moralo storiti že do 28. januarja. "Odredba, ki je bila v Uradnem listu objavljena včeraj, je identična tisti, ki smo jo poslali ministru – s to razliko, da smo v Levici za njeno pripravo porabili 5 minut," so zapisali v stranki in napovedali, da bodo na nujni seji zahtevali, da se študentom, ki so od 28. januarja do 19. februarja opravljali delo in za to prejemali manj od nove minimalne urne postavke, povrne razlika.

Upoštevajoč 8-urni delavnik, so bili študentje, ki so delo opravljali za minimalno plačilo, oškodovani za 3,28 evra na dan. "To morda ne zveni veliko, a delavec študent, ki je delo za minimalno urno postavko opravljal na delovne dni od 28. januarja do 19. februarja je bil oškodovan za 52,48 evra ali za dobro tretjino tega, kar je v protikoronskem svežnju vlada namenila študentom v drugem valu epidemije," so opozorili v Levici.

Pozivi k uskladitvi urne postavke za občasno delo upokojencev

V Levici se ob tem pridružujejo tudi pozivu Sindikata upokojencev, ki je na ministrstvo naslovil zahtevo, da se mora s 1. marcem z minimalno plačo uskladiti tudi minimalna urna postavka za začasno in občasno delo upokojencev. Ta trenutno znaša 3,67 evra neto na uro. Ker s februarjem preneha veljati odredba o višini urne postavke in višini dohodka za opravljeno začasno ali občasno delo, upokojenski sindikat predlaga, naj v odredbi, ki bo veljala od marca, zviša urno postavko za začasno ali občasno delo upokojencev tako, da ta ne bo smela biti nižja prav tako od 5,89 evra bruto oz. 4,97 evra neto.