Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Elektroenergetski in plinski sistem sta zelo dinamična, zato se je treba nenehno prilagajati in odzivati. Z rednim dialogom pristojnih v delovnih skupinah za krizne razmere v elektroenergetskem in plinskem sistemu je Slovenija danes po njegovih zagotovilih veliko bolje pripravljena na morebitno dogajanje jeseni in pozimi, kot je bila junija, je v izjavi za medije dejal infrastrukturni minister Bojan Kumer.

Slovenija je, ko gre za oskrbo z elektriko in plinom, tako po Kumrovih navedbah v zelo dobri kondiciji, je pa obenem pozval k nadaljevanju varčevanja z energijo na podlagi priporočil. "To bo dovolj, da bo oskrba vseh sistemov delovala nemoteno naprej," je prepričan, zato o omejitvah ali v skrajni fazi redukcijah ne želi govoriti.

Če pa bo sledilo hudo zaostrovanje na ravni EU-ja in se bo to preslikalo na raven Slovenije, se bomo, tako Kumer, pravočasno prilagodili. "Trenutno smo zelo daleč od tega, stvari so pod nadzorom," je dejal minister.

Sorodna novica V EU-ju pripravljeni razpravljati o cenovni kapici za plin. Kumer: Kapica v Sloveniji postopoma.

Mervar: Treba je zmanjšati porabo

Tudi prvi mož sistemskega operaterja prenosnega električnega omrežja Eles Aleksander Mervar je poudaril, da se omejevanja in redukcij ni bati, če se bomo na ravni EU-ja in tudi v Sloveniji držali dogovorjenega evropskega cilja o 10-odstotnem zmanjšanju porabe elektrike v obdobju med 1. novembrom in koncem marca. Če pa bo dogajanje šlo v nasprotno smer, bodo potrebni določeni omejevalni ukrepi. "Za zdaj ni nobenega preplaha," je bil jasen.

Glede izklopa Termoelektrarne Šoštanj (Teš) iz sistema, ki je bil na njegov predlog izveden konec tedna in je posledica nezadostnih količin premoga, trenutnih ugodnih cenovnih gibanj na borzah in predvsem želje po varčevanju z energentom za najbolj kritično obdobje zime med sredino januarja in sredino februarja, je Mervar ponovil, da bo naslednje točka odločanja 2. novembra, ko bo po remontu v sistem znova vključena krška nuklearka. Takrat bodo prav verjetno pristojni podaljšanje izklopa Teša še podaljšali. Po trenutnem sklepu je podaljšanje mogoče do konca novembra.

Sorodna novica Mervar z izračuni predstavil razloge za izklop Teša iz omrežja: "Ni razloga za paniko"

Direktor sistemskega operaterja plinovodnega omrežja Plinovodi Marjan Eberlinc je medtem povedal, da do danes v slovenskem plinskem sistemu niso zaznali nobene motnje ali pomanjkanja na mejnih vstopnih točkah z Italijo, Avstrijo in Hrvaško. Do konca leta pričakuje tudi potrditev vnovične vzpostavitve dobav plina iz Alžirije prek Italije in obenem dobave plina drugih alternativnih dobaviteljev. Medtem pa tudi ruski plin v Slovenijo za zdaj teče nemoteno.

Skladišča plina v EU-ju se ob toplem vremenu še vedno polnijo in so trenutno skoraj 92-odstotno zapolnjena, pri čemer so v skladiščih v slovenskih sosedah, kjer plin skladiščijo slovenski dobavitelji, deleži še višji. Tudi cene plina na borzi so se občutno znižale, je spomnil Eberlinc.

Ta tako napoveduje, da Slovenija v zimskem obdobju ne bo imela primanjkljaja pri dobavah plina, tudi on pa je poudaril pomen varčevanja oziroma sledenja cilju za 15-odstotno zmanjšanje porabe plina med novembrom in koncem marca glede na primerljivo povprečje zadnjih petih let. Avgusta, septembra in tudi oktobra je bila Slovenija na dobri poti in Eberlinc verjame, da bo tako tudi v prihodnjih mesecih.