Po shemi za subvencioniranje cene elektrike pri malih, srednjih in velikih podjetjih ter pri zavodih, za katere cena elektrike v prihodnjem letu še ni regulirana, bo vlada predvidoma prihodnji teden obravnavala še ukrepe za plin. Foto: BoBo
Po shemi za subvencioniranje cene elektrike pri malih, srednjih in velikih podjetjih ter pri zavodih, za katere cena elektrike v prihodnjem letu še ni regulirana, bo vlada predvidoma prihodnji teden obravnavala še ukrepe za plin. Foto: BoBo

Vlada je obravnavala izhodišča za obravnavo energetske draginje. Gre za t. i. zadnji ukrep oz. zadnjo etapo ukrepov reševanja energetske draginje. Sprejeli so tri ukrepe, je pojasnil minister za infrastrukturo Bojan Kumer.

Ministrstvo za infrastrukturo bo tako do konca meseca pripravilo potrebno energetsko zakonodajo za pomoč še tisti odjemalcem, ki niso zajeti pri regulaciji cen električne energije za leto 2023.

Po ministrovih besedah bo Slovenija s to zakonodajo v celoti prenesla evropsko uredbo, sprejeto jeseni, in tako gospodarstvu omogočila vse oblike pomoči, ki jih ta zakonodaja dovoljuje.

Ministrstvo za gospodarstvo bo ob tem pripravilo konkretni interventni zakon za znižanje cene z veleprodajne na drobnoprodajno ceno, ministrstvo za delo pa bo pripravilo dodatne ukrepe za skrajšan delovni čas in čakanje na domu.

"Gre za prenos uredbe na ravni EU-ja, ki je bila sprejeta 28. oktobra, in na vladi smo se odločili, da jo bomo v popolnosti prenesli v nacionalni pravni red. Vse to, kar je mogoče kot pomoč dati gospodarstvu, bomo tudi dali," je poudaril minister.

Nagovarjajo k racionalni rabi električne energije

Vlada je obravnavala tudi okvir za shemo za subvencioniranje cene elektrike pri malih, srednjih in velikih podjetjih ter pri zavodih, za katere cena elektrike v prihodnjem letu še ni regulirana.

Uredba predvideva nagovarjanje k racionalni rabi električne energije oz. k varčevanju. "Če bo odjemalec porabil 30 odstotkov manj energije, bo – pri včerajšnji tržni ceni, ki je bila 340 evrov, in vseh stroških dobave, – dobavitelju plačal tržno ceno povprečno 385 evrov, bo vlada z mehanizmom povračila vrnila temu odjemalcu 70 odstotkov oz. 159 evrov. Njegova efektivna, konča cena bo 226 evrov," je opisal.

Evropska uredba po ministrovih navedbah tudi omogoča, da so v primerih, ko je strošek energije v končnih stroških manj kot tri odstotke, podjetja upravičena do 50-odstotnega povračila, v primerih, ko je višji od treh odstotkov, pa je omogočeno 65-odstotno povračilo. Če je strošek nad tremi odstotki in je podjetje deležno posebne sektorske pomoči za velike odjemalce, pa je možno povračilo 80 odstotkov.

Za velike odjemalce električne energije bo po Kumrovih besedah veljalo še, da "če bo odjemalec upravičen do dodatnih mehanizmov pomoči, na primer, da so njegovi stroški večji kot tri odstotke, se bo njegov strošek lahko znižal na 178 evrov. Če bo upravičen do posebnega sektorja, ki je ravno tako opredeljen v evropski uredbi, se lahko njegova cena zniža na 131 evrov."

Za naslednji teden se ob tem pripravljajo še ukrepi na področju plina, in sicer po isti metodi kot za elektriko. Zakoni bodo začeli veljati in učinkovati 1. januarjem 2023. "Shema bo takšna, da ne bo treba čakati pol leta, ampak bo šlo iz meseca v mesec. To pomeni, da nekih dodatnih likvidnostnih potreb podjetij ne bo," je še zagotovil minister.

Potem ko je premier Robert Golob v sredo gospodarstvo pozval, naj začne s sklepanjem pogodb za elektriko, je Kumer poziv danes ponovil. Kot je dejal, sta z gospodarskim ministrom Matjažem Hanom že na petkovem sestanku s podjetniki dejala, da je "moratorij oz. poziv, da če je le možno, naj počakajo, s petkom končan".

"Pozvala sva jih, naj postanejo aktivni, naj aktivirajo svoje procese, ne samo nabave, ampak tudi procese tveganja, naj začnejo z zbiranjem ponudb," je dejal in dodal, da je k pripravljenosti pozval tudi elektro podjetja. "Prve pogodbe in ponudbe se že sklepajo," je dodal. "Naš apel elektrogospodarstvu je bil, da se obnaša racionalno in ponudi maksimalne tržne pogoje," je še dejal Kumer. Glede na to, da cene na evropskih energetskih borzah še niso ukročene, se zna po njegovem mnenju zgoditi, da bo mogoče ročnost veljavnosti ponudb krajša kot v preteklih letih, ker je dinamičnost spreminjanja cen iz dneva v dan oz. iz uro v uro drugačna. "Temu pa se bo treba prilagoditi," je ocenil.

Za naslednji torek dopoldne je minister Kumer napovedal še sestanek posebne delovne skupine predstavnikov vlade in gospodarstva, na katerem bo tudi premier Robert Golob. Na njem naj bi izvedli še zadnja usklajevanja ukrepov pred sprejetjem na vladi.