Nemčija se pripravlja na to, da bo novi koronavirus močno poslabšal gospodarske razmere v državi in po svetu. Foto: Reuters
Nemčija se pripravlja na to, da bo novi koronavirus močno poslabšal gospodarske razmere v državi in po svetu. Foto: Reuters

Do zdaj je vlada napovedovala 1,1-odstotno rast.

Tudi nemška centralna banka je v poročilu zapisala, da se Nemčija ne bo mogla izogniti "izraziti recesiji". Po navedbah njenih ekonomistov se bo lahko gospodarsko okrevanje začelo šele po odpravi zdravstvenih izzivov.

Vlada je obenem potrdila za 156 milijard evrov novega zadolževanja države, kar je okoli 100 milijard evrov več od trenutno dovoljenega. 122 milijard nameravajo nameniti za kritje dodatnih izdatkov zaradi pandemije, 33 milijard pa za nadomestitev izpada davčnih prihodkov zaradi gospodarskega zastoja. Od 122 milijard jih bodo 50 namenili za podporo malim podjetjem, 55 za boj proti pandemiji, 17 pa za druge ukrepe.

Ukrep je po besedah finančnega ministra Olafa Scholza nujen, če se želijo uspešno spopasti s koronavirusom. "Znova želimo pokazati, da se bomo proti tej krizi borili z vsemi močmi," je poudaril.

Za več kot 820 milijard evrov pomoči

Nemška vlada sicer za omilitev negativnih vplivov pandemije novega koronavirusa na gospodarstvo načrtuje skupno 822 milijard evrov vreden sveženj pomoči, kar je največ od obdobja po drugi svetovni vojni. Parlament naj bi ga potrdil v petek. Ukrepi med drugim vključujejo delno nacionalizacijo, državna poroštva za posojila in nadomestila za delavce, ki ne morejo več delati s polnim delovnim časom.

Nemški gospodarski minister Peter Altmaier. Foto: Reuters
Nemški gospodarski minister Peter Altmaier. Foto: Reuters

Danes potrjeno zadolževanje presega omejitve, določene v ustavi. Vendar pa je nemška kanclerka Angela Merkel, ki je po stiku z okuženim zdravnikom od nedelje tudi sama v samoizolaciji, že pretekli teden poudarila, da bo Nemčija storila vse za zaščito svojega gospodarstva. "Storili bomo vse, kar je v naši moči, da čim uspešneje prebrodimo te razmere, potem pa bomo videli, pri čem smo z našim proračunom. Končanje koronavirusne krize je najpomembnejše," je dejala.

Sorodna novica Gurria: Svet se bo še leta pobiral po koronavirusu

Ifo: BDP nižji do 20,6 odstotka?

Münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo pa je v novi napovedi opozoril, da bo izbruh koronavirusa nemško gospodarstvo stal na stotine milijard evrov v obliki upada proizvodnje, obenem pa se bo brezposelnost povečala z "raketno hitrostjo". Nemški BDP bi se lahko po njihovih ocenah letos znižal za do 20,6 odstotka.

"Stroški, ki jih bo Nemčija utrpela zaradi koronavirusa, bodo verjetno presegli vse gospodarske krize in naravne katastrofe v Nemčiji v zadnjih desetletjih," je opozoril predsednik inštituta Clemens Fuest.

Gospodarske napovedi so po njegovih besedah tako rekoč vsak dan slabše. Po najboljšem scenariju, ki si ga trenutno lahko zamislijo, se bo nemško gospodarstvo letos skrčilo za 7,2 odstotka, v najslabšem primeru pa za že omenjenih 20,6 odstotka. "V najslabšem primeru bo imelo nemško gospodarstvo tako za 729 milijard evrov dodatnih stroškov," je opozoril.