Cene hrane so v zadnjih nekaj letih bistveno prispevale k visoki inflaciji. Medletna rast cen hrane je tako dosegla tudi dvomestne številke. Foto: Shutterstock
Cene hrane so v zadnjih nekaj letih bistveno prispevale k visoki inflaciji. Medletna rast cen hrane je tako dosegla tudi dvomestne številke. Foto: Shutterstock

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je fizični popis cen košarice 15 osnovnih skupin živil začasno prenehalo izvajati že januarja letos, zdaj pa se je odločilo za dokončen zaključek projekta.

"Na podlagi podatkov Statističnega urada RS, da se inflacija umirja, je bila sprejeta skupna odločitev, da se projekt fizičnega popisa košarice osnovnih skupin živil konča," so v petek sporočili z ministrstva. Stopnja inflacije hrane in brezalkoholnih pijač je marca na letni ravni sicer znašala 0,9 odstotka, v prvih treh mesecih letošnjega leta pa dva odstotka.

Projekt, ki ga je vlada začela septembra 2022, je bil tarča številnih kritik, svoj namen pa je upravičil zgolj na začetku, sicer pa povzročil kup anomalij in ni bil najbolj posrečen, je za Radio Slovenija poročala novinarka Jernejka Drolec. Med drugim so se pojavljali sumi o kartelnem dogovarjanju trgovcev in očitki o tem, da so cene načrtno zniževali zgolj za potrebe popisa.

Dogovor o usklajenem promoviranju lokalno pridelane hrane

Namesto popisovanja cen košarice osnovnih živil tega so se na kmetijskem ministrstvu s predstavniki najpomembnejših trgovcev zdaj dogovorili o usklajenih organiziranih akcijah promoviranja lokalno pridelane hrane in ozaveščanju javnosti o prednostih uživanja domačih živil s skupnim ciljem podpirati slovenske pridelovalce in proizvajalce.

Državna sekretarka na ministrstvu Eva Knez se je že srečala s predstavniki trgovcev, ki so bili vključeni v projekt fizičnega popisa košarice osnovnih skupin živil. Poudarila je, da ostajajo promocija lokalno pridelane hrane in podpora taki hrani ter ozaveščanje javnosti o prednostih uživanja domačih proizvodov med prednostnimi nalogami ministrstva. To pobudo ministrstva so trgovci na srečanju podprli.

Sorodna novica Ministrstvo začasno zamrznilo popis košarice osnovnih živil

Kot je za Radio Slovenija pojasnila generalna direktorica direktorata za hrano Ana Le Marechal Kolar, je sodelovanje trgovcev prostovoljno, potekalo pa bo na način, da bodo tudi oni v času izvajanja promocijskih aktivnosti ministrstva bolj intenzivno spodbujali tudi vse slovenske proizvode, proizvode Izbrane kakovosti. "Pogovarjali smo se o nadgradnji, dodatnih sektorjih, ki bi vstopali v izbrano kakovost," je dodala direktorica direktorata za hrano.

Skupni cilj je sicer povečati interes potrošnikov za nakup slovenske hrane. Opažanja trgovcev glede tega so sicer skrb vzbujajoča. "Potrošniki so bili pred leti pripravljeni za domači slovenski proizvod odšteti 15 odstotkov višjo ceno, danes je ta odstotek samo 6 odstotkov," je za Radio Slovenija opozorila predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah. Trgovci sicer od slovenske politike pričakujejo, da so poglobi v problematiko povečanja samooskrbe s kmetijskimi pridelki in živilskimi izdelki.