V stranki NSi so prepričani, da je projekt škodljiv za slovensko kmetijstvo. Foto: BoBo
V stranki NSi so prepričani, da je projekt škodljiv za slovensko kmetijstvo. Foto: BoBo
Sorodna novica Vladna košarica živil: Kje se skrivajo izdelki po nenavadno nizkih cenah?

V stranki menijo, da sta koncept in metodologija popisa cen osnovnih skupin živil neustrezna ter da se s primerjalnikom teh cen povzroča huda škoda slovenskemu kmetijstvu.

Sorodna novica DS predlaga ukinitev popisa cen živil, sredstva pa naj bi bila namenjena spodbujanju samooskrbe

Živilskopredelovalna industrija namreč trgovcem ne zmore ponuditi domačega mesa po dumpinških cenah, trgovci in posledično potrošniki pa posegajo po mesu iz tujine, ki je poceni in slabše kakovosti, so navedli v zahtevi za revizijo, kot so jo medijem danes posredovali iz stranke.

"Zavajanje kupcev ter povzročanje pritiskov na cene domačih proizvajalcev in dobaviteljev je neposreden napad na slovensko hrano in s tem na kmetijstvo in celotno prehransko verigo," so zapisali.

Dodali so, da je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z deležniki v prehranski verigi vrsto let gradilo promocijske sheme kakovosti lokalno pridelane hrane, zdaj pa pod vodstvom Gibanja Svobode ruši dolgoletna prizadevanja za ozaveščanje potrošnika o pomenu lokalno pridelane hrane.

"S primerjalnikom cen osnovnih živil je ministrstvo pod vprašaj postavilo domačo pridelavo in predelavo hrane ter kratkih dobavnih poti," so prepričani v stranki.

Menijo, da je revizija projekta pri Računskem sodišču nujna, ministrstvo pa pozivajo, da projekt takoj ustavi in "sredstva uporabi bolj smotrno".