Iz sindikalnih vrst že nekaj tednov prihajajo glasni pozivi proti prenosu sobaric iz Hotelov Bernardin, ki so del državne skupine Sava Turizem, na zunanjo družbo Aktiva čiščenje. Foto: BoBo
Iz sindikalnih vrst že nekaj tednov prihajajo glasni pozivi proti prenosu sobaric iz Hotelov Bernardin, ki so del državne skupine Sava Turizem, na zunanjo družbo Aktiva čiščenje. Foto: BoBo

Minister za delo Luka Mesec se je z državnim sekretarjem Danom Juvanom, člani kabineta ter vodstvom Inšpektorata za delo RS, ki ga vodi Luka Lukić, sestal s predstavniki Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije. Po sestanku so z ministrstva sporočili, da so na strani zaposlenih, zato je minister na vladi že večkrat opozoril in javno pozval Slovenski državni holding k ukrepanju, da se prakse prenosa sobaric in čistilk v posameznih podjetjih iz skupine Sava Turizem, kot se to dogaja tudi v Hotelu Bernardin, končajo. Takšna praksa je namreč uveljavljena tudi na drugih destinacijah te skupine.

Na ministrstvu so navedli, da podpirajo in se pridružujejo mnenju sindikata o neprimernosti praks najema zunanjih izvajalcev oziroma t. i. outsourcinga ter potencialno škodljivih učinkih tovrstnih praks na socialno varnost ter materialni položaj delavcev. Poleg tega so opozorili na eno od ključnih zavez koalicijskega dogovora – da bodo javni sektor postavili za pozitiven zgled in v njem v čim krajšem času skladno s pripravljeno strategijo odpravili prekarnost oziroma tam, kjer obstaja redna potreba po rednem delu, outsourcing ukinili.

Pri izvajanju korporativnega upravljanja v državnih podjetjih so dodatno omenili tudi priporočila iz dokumenta Priporočila in pričakovanja Slovenskega državnega holdinga ter poudarili potrebo po dopolnitvi tega dokumenta, predvsem v delu o spoštovanju človekovih pravic pri poslovanju.

Na ministrstvu bodo preučili možnosti za omejitev zunanjega izvajanja storitev

Sorodna novica Bodo čistilke, sobarice Hotelov Bernardin stavkale?

S sindikatom so se po navedbah ministrstva strinjali tudi, da je zunanje izvajanje storitev, sploh kadar so to osnovne dejavnosti, po katerih obstaja redna potreba, dolgoročno škodljivo tako za pravice delavcev kot za sindikalno organiziranje ter zmožnost sodelovanja delavcev pri upravljanju. Na ministrstvu tako napovedujejo preučitev možnosti spremembe nekaterih delov zakonodaje, da bi takšne prakse na dolgi rok čim bolj omejili, tudi v kontekstu sprejemanja strategije za odpravo prekarnosti.

Predstavnice čistilk in sobaric, ki pristojne že dalj časa opozarjajo, naj prezaposlitev k zunanjemu izvajalcu preprečijo, so se medtem pred dnevi po poročanju Televizije Slovenija že sešle tudi s predstavniki vodstva Save Turizem in Aktiva čiščenje. Rezultat srečanja, ki je bilo po neuradnih informacijah televizije burno, ni znan. Če pristojni ne bodo preprečili prezaposlitve v zunanje podjetje, sobarice in čistilke napovedujejo stavko.