Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Tokratno posvetovanje delavk s svojim delodajalcem in prihodnjim prevzemnikom je potekalo v znamenju povišanih tonov in ostrih besed, je neuradno izvedela TV Slovenija. Delavke Hotelov Bernardin o njem niso želele govoriti.

Sorodna novica Sindikat ostro nad Savo Turizem: "Sobarice niso 'potrošni material', ki se ga zavrže po uporabi"

Zgovornejši je sindikat. Sobarica v družbi Sava Turizem prejme le 850 evrov osnovne bruto plače, torej manj od minimalne. Pri zunanjih izvajalcih pa so prejemki praviloma še nižji, poudarja sindikat, zato ministru za delo predlagajo spremembo zakonodaje. "Za službe, kjer obstaja trajna potreba po delavcih, kjer so sestavni del poslovanja oziroma produkta, vztrajamo, da je edini in pravi način redno zaposlovanje zaposlenih, s komponento sezonskega dopolnjevanja z zunanjimi izvajalci," je izjavila Irena Valenti.

Ena izmed rešitev je tudi v tem, da se model zunanjih izvajalcev izenači z modelom zaposlitvenih agencij, ki že velja. "Za njih veljajo vedno enake plače kot pri uporabniku, enake ugodnosti, enak dopust, enake višine regresov," je pojasnila Valentijeva.

Minister za delo Luka Mesec zadeve danes ni želel komentirati, iz družbe Sava Turizem pa pisno sporočajo, da je prenos na zunanjega izvajalca v Zdravilišču Radenci in Termah Ptuj potekal v pozitivnem vzdušju, da bodo plače delavk pri Aktivi višje, kot so bile zdaj, in da bodo prenos delavcev izvedli 1. marca, saj so za to izpolnjeni vsi zakonski pogoji.

Sobarice in čistilke Hotelov Bernardin veliko pričakujejo od sestanka z ministrom, s katerim naj bi se sešle prihodnji teden. Če pristojni ne bodo preprečili njihove prezaposlitve na zunanje podjetje, napovedujejo stavko in javno razkritje umazanega zakulisnega dogajanja, s katerim se spoprijemajo te dni.