S proračunoma za prihodnji dve leti si gospodarsko ministrstvo obeta povišanje sredstev, ki bodo namenjena strukturni preobrazbi gospodarstva. Foto: Reuters
S proračunoma za prihodnji dve leti si gospodarsko ministrstvo obeta povišanje sredstev, ki bodo namenjena strukturni preobrazbi gospodarstva. Foto: Reuters

Ministrstvo za gospodarstvo si tako lahko v letu 2017 obeta 160 milijonov evrov, kar je 41 milijonov evrov več glede na že sprejeti proračun. V letu 2018 pa bo gospodarsko ministrstvo prejelo 177,8 milijona evrov. S tem bodo, zagotavljajo na ministrstvu, lahko sledili svojim glavnim prioritetam, poleg razdolževanja podjetij in spodbujanja izvoza so to še poenostavitev postopkov, nadaljevanje privatizacije, znižanje prispevkov in strukturna preobrazba gospodarstva.

Ob predstavitvi predlogov na parlamentarnem odboru je državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar poudarila, da bodo s temi sredstvi na ministrstvu lahko izvedli vse zastavljene naloge in cilje. Del povečanih sredstev za leto 2017 je posledica prenosa pristojnosti Kobilarne Lipica s kmetijskega na gospodarsko ministrstvo. Spremembe proračuna v letu 2018 pa so predvidene zaradi prenosa sredstev za zakon o financiranju občin.

Umar: Obeta se rast izvoza
Direktor Umarja Boštjan Vasle je pojasnil, da je ključna smer gospodarskega razvoja zelo pozitivna. "Obeta se visoka rast izvoza, izboljšala se bo zasebna potrošnja, večja bo državna potrošnja, investicije pa bodo bistveno vplivale na dinamiko gospodarske rasti," je dejal Vasle in dodal, da prihodnje leto pričakuje pospešeno črpanje evropskih sredstev ter večjo rast investicij. Tveganja, ki spremljajo napoved, pa so bolj politična, a se lahko hitro prenesejo v gospodarstvo. Tu je izpostavil predvsem izstop Velike Britanije iz EU-ja in begunsko krizo.

Na vprašanja poslancev o vrednosti sredstev za posamezna območja pa je Robert Drobnič z direktorata za regionalni razvoj dejal, da so se povečale težave problemskih območij, kot sta Maribor, Pomurje, zato so se odločili, da se primarno posvetijo tem območjem. Računajo pa, da bodo lahko v prihodnjih letih tudi na obmejnih območjih naredili več. "Skušamo podpreti regionalne razvojne agencije in regijske razvojne svete in skušamo spodbujati na terenu, da se generirajo regijski projekti."