Foto:
Foto:

Podatki ankete, ki temelji na usklajenih opredelitvah Mednarodne organizacije za delo, kažejo, da se je brezposelnost v primerjavi z lanskim letom povišala za 0,3 odstotka.

Najvišja (11,9-odstotna) brezposelnost je med populacijo brez popolne izobrazbe, najnižja pa med visoko izobraženimi (3,7-odstotna). Glede na starost je največ brezposelnih mladih med 15. in 24. letom (17,4 odstotka).

Najvišjo stopnjo brezposelnosti imata podravska in spodnjeposavska regija (11 oz. 9,9 odstotka), najnižjo pa goriška (4,4 odstotka), notranjsko-kraška (4,8 odstotka) in osrednjeslovenska regija (4,9 odstotka).

Stopnja brezposelnosti je bila med ženskami nekoliko višja, in sicer 7,1-odstotna, medtem ko je bila med moškimi 6,4-odstotna. Povprečno so zaposleni lani v tednu dni opravili 41,1 delovne ure, pri čemer so moški delali dve uri več na teden kot ženske. Najdaljši delovni teden pa so imeli v kmetijskih dejavnostih, kjer je bilo v povprečju opravljenih 45,8 delovne ure.

Po zaposlitvenem statusu je bilo lani od delovno aktivnih prebivalcev 86,1 odstotka zaposlenih, štiri odstotke pomagajočih družinskih članov in 9,9 odstotka samozaposlenih, med katerimi pa je bilo le 26,2 odstotka žensk. Največ delovno aktivnih prebivalcev (53,4 odstotka) je bilo zaposlenih v storitvenih dejavnostih, 37,5 odstotka v nekmetijskih dejavnostih, 8,4 odstotka pa v kmetijskih dejavnostih.