Borut Borštnik je direktor Zavoda mladi podjetnik. Gre za neprofitno organizacijo za podporo podjetništva med mladimi in tistimi na začetku poslovanja. Foto: Zavod mladi podjetnik
Borut Borštnik je direktor Zavoda mladi podjetnik. Gre za neprofitno organizacijo za podporo podjetništva med mladimi in tistimi na začetku poslovanja. Foto: Zavod mladi podjetnik
Gregor Koprivnik in Maja Švener
Lanska zmagovalca sta zmago dobro izkoristila in jo s pridom uporabljata pri poslovanju: "Čeprav gre za relativno nov izbor, je v sogovorniku, ki izve, da sva z Majo prejemnika nagrade Mladi podjetnik leta 2012, vseeno čutiti več spoštovanja. Predvsem ti to pride prav v mladih letih, ko te ima večina partnerjev še vedno za "zelenca". Pri partnerjih in strankah sva izpadla bolj kredibilna," je leto dni po osvojitvi naslova dejal Gregor Koprivnik, ki je nagrado dobil lani z Majo Švener. Foto: Borut Borštnik
Najboljši prejmejo lepe nagrade Foto: Zavod mladi podjetnik
Utrinek z lanske podelitve priznanj najboljšim. Foto: Zavod mladi podjetnik

Ob več kot 124 tisoč nezaposlenih je v Sloveniji nujno spodbujanje podjetništva že med mladimi. Zavod mladi podjetnik letos tretje leto izbira mladega podjetnika leta, ki bo zgled in navdih vsem drugim. "Zmagovalcev ne bomo iskali le v visokotehnoloških podjetjih, pač pa bo naš lonec izbora precej širši," so ob tem zapisali. Maksimalna starost prijavljenih je 31 let. Podjetje mora biti starejše od pol leta oziroma ne sme biti staro več kot pet let. Več nam je povedal direktor Zavoda mladi podjetnik Borut Boštnik.


Tretje leto izbirate mladega podjetnika leta. Kakšen je odziv?
Prijav je vedno več. Lani jih je bilo okrog 50, letos jih pričakujemo več kot sto, saj je več časa za prijave, hkrati pa se je zelo povečal naš doseg. Dober odziv smo doživeli tudi pri ženskem spolu: lani je bilo 40 odstotkov prijavljenih žensk, kar nas nekoliko preseneča, a hkrati zelo veseli.
Danes je dan žena. Je kakšna raziskava, ki bi lahko potrdila, ali so ženske bolj ali manj uspešne podjetnice od moških?
Razlik v uspešnosti ni. Ženske so enakovredne moškim. Jih je pa po statistikah seveda manj. Lani sta zmagala Maja Švener in Gregor Koprivnik iz podjetja licila.si. Sta podjetniški tim in lahko rečemo, da smo imeli že v drugem letu na mestu zmagovalca podjetnico.

Kdo so še mlade podjetnice, ki izstopajo?
Najbolj opazni mladi podjetnici v zadnjih letih sta poleg Maje Švener še Mija Lorber iz podjetja Uniki in Ana Eterovič iz Big Deala. Vse so zelo uspešne, tudi mednarodno prodorne. Pri večjih podjetjih bi izpostavil podjetnici oz. menedžerki Mario Anselmi iz Bisnode ter Sonjo Šinigoj iz SAOP-a, ki odlično vodita omenjeni podjetji.

Prijave zbirajo do 31. maja. Pet najboljših podjetnikov se bo v kratkem predstavitvenem nagovoru kmalu za tem predstavilo pred komisijo, razglasitev zmagovalca pa bo na celodnevnem dogodku Mladi podjetnik? Zakaj pa ne! 14. junija v Tehnološkem parku Ljubljana.


Kdo se lahko prijavi? Kakšna je starostna meja?

Prijavijo se lahko vsi z mladim podjetjem, ki je mlajše od 5 let in starejše od pol leta. Letos je starostna omejitev od 16 do 31 let. Poudarek je na mlajših, ti imajo tudi več možnosti za zmago.
Zakaj organizirate to tekmovanje? Tudi zato, da bi mlade spodbudili za podjetništvo in na ta način pomagali Sloveniji rešiti problem visoke brezposelnosti?
Seveda, to je eden izmed namenov celotne organizacije. Že šest let delamo na tem področju, usmerjamo se na mlade, na mlada podjetja. Tudi tekmovanje - izbor najboljšega mladega podjetja - organiziramo s tem namenom. Želimo najti takšne zmagovalce oziroma posameznike, ki bodo postavili zgled, dokazali, da je s trudom mogoče doseči vse.
Ali v šolah učijo podjetništvo?
Žal tega predmeta formalno še ni. Če se ne motim, so ga uvedli v manjšem obsegu v okviru predmeta gospodinjstvo. Ne vem, ali je to prava pot. Vseeno se nekaj v tej smeri premika na bolje, ampak s smeri zasebnih organizacij, ne s strani države, kjer nekih pametnih pobud žal ni. Je pa res škoda, da je tako, vidi se manko v ustvarjalnosti in kreativnosti pri mladih, ki sta nuja za podjetništvo.
Koliko so stari najmlajši slovenski podjetniki?
Kakšnih natančnih evidenc nimamo. Imeli smo že primere, ko so bili podjetniki stari le 16 let. Biti mladoleten podjetnik je nekoliko problematično, da odpreš podjetje, moraš biti opravilno sposoben, sicer ne moreš poslovati sam, morajo vse podpisovati starši.
Je sploh mogoče začeti posel brez nekega začetnega kapitala?
Je mogoče, obstajajo panoge, ki ne zahtevajo veliko začetnih stroškov. Res je tudi, da v zadnjih mesecih nastaja drug problem. Poleg začetnih stroškov, recimo od tisoč do nekaj tisoč evrov, so problem fiksni mesečni stroški. Namreč, če si odprl študentski s. p. do 1. 1. 2013, si plačeval nižje prispevke, 130 evrov mesečno. Z novim letom so stroški porasli na 300 evrov mesečno in imaš tako prvo leto 4.000 evrov stroškov samo s prispevki. Vemo pa, da prvo leto večina ne dela velikih prihodkov.
Slovenske banke pa v teh časih še manj rade posojajo denar ...
To je problem. Okolje ni spodbudno za začetnike. Banke in tvegani kapital v osnovni fazi odpadejo, tako da je treba imeti lastne prihranke ali pa si denar izposoditi pri sorodnikih. Je pa dobro, da se pojavljajo tudi posli, za katere niti ne potrebuješ veliko osnovnega kapitala, na primer spletna trgovina. Tam se da začeti z nizkimi stroški. Pozneje, ko vidiš, da zadeva steče, je sredstva lažje pridobiti.
Je pri nas razvit klub poslovnih angelov, kjer bogati vlagatelji z denarjem pomagajo mladim podjetnikom?
Klub Poslovni angeli Slovenije je v mirovanju. Ni šlo. Najdejo se sicer posamezni uspešni, premožni podjetniki, ki imajo denar za investicije, toda tega je malo in lahko te investicije preštejemo na prste ene ali dveh rok na leto. Postopki za pridobitev investicije so počasni, sito je zelo gosto. Hkrati pa je res tudi to, da tisti, ki želijo pridobiti investicijo, nimajo dovolj znanja.

So se birokratski postopki poenostavili?
V zadnjih letih je, kar zadeva ustanovitev podjetja, vse precej bolj enostavno in brezplačno. Postopki so se poenostavili, toda žal gremo na drugih ravneh v napačno smer, recimo pri povečevanju prispevkov. Zdaj so sicer z novim letom uvedli tudi določeno poenostavitev v obliki pavšalne obdavčitve, ampak to je zanimivo le za določen odstotek podjetnikov. Gre torej le za delno poenostavitev.

Kakšne nagrade bo dobil zmagovalec natečaja za mladega podjetnika 2013?

Praktičnih nagrad je za 10 tisoč evrov. Gre za različne nagrade - od orodja za pregledovanje finančnih podatkov do računovodskega programa, naročnino na poslovni mobilni paket, do ogromno svetovanj ter izobraževanj. Novost letos bo organizacija sestanka z uspešnim slovenskim podjetnikom, s katerim se zmagovalec želi srečati. Na tem sestanku mu bo podjetnik postregel z nasveti glede posla.