Mladoletni lahko prodajajo alkohol, saj zakonske prepovedi ni. Foto: Pixabay
Mladoletni lahko prodajajo alkohol, saj zakonske prepovedi ni. Foto: Pixabay

Dijaki namreč lahko začnejo študentsko delo, ko dopolnijo 15 let in končajo osnovno šolo. Za delo mladih, starih od 15 do 18 let, sicer veljajo določena pravila.

Zakon določa, da dijaki ne smejo prodajati tobačnih izdelkov. Ni pa jasnega pravila glede alkohola, ali lahko mladi prodajajo in strežejo alkohol? To vprašanje je pomembno, saj je na trgu največ ponudbe ravno za dela v gostinstvu in trgovini. Z delovne inšpekcije odgovarjajo, da niso pristojni za nadzor študentskega dela, konkretnega odgovora ni niti z ministrstva za delo.

Predstavnica e-študentskega servisa Carmen Zajc: "Zdaj zakonsko to striktno ni prepovedano, vendar tukaj mi delodajalcem svetujemo, da jim dajo priložnost, a da imajo ob sebi mentorja."

Mladoletni ne smejo opravljati del, ki presegajo njihove telesne in psihološke sposobnosti. Predstavnica delovne inšpekcije Tanja Smrečnjak Pelicon: "Dela, kjer bi bile strupene snovi, kancerogene, sevanja, ali pa tam, kjer je višje tveganje zaradi nezgod, ali pa delo, kjer so ekstremne razmere – npr. izjemen mraz, vročina, hrup."

Dijaki iščejo predvsem enostavna dela, kot sta pakiranje in deklariranje. Dekleta povprašujejo po delu v administraciji, odločajo se za delo hostes, fante zanimajo težja fizična dela, na primer selitve. Povprečna urna postavka se je zvišala za 25 odstotkov in znaša osem evrov bruto.

Dijaki so na leto zaslužili v povprečju 97 evrov na mesec, študentje nekoliko več – 248 evrov. V povprečju pridobijo dva meseca in 17 dni pokojninske dobe na leto.