Moldavija je do spora ves plin prejemala od Rusije. Foto: EPA
Moldavija je do spora ves plin prejemala od Rusije. Foto: EPA

Moldavska vlada je v petek z ruskim podjetjem sklenila novo petletno pogodbo, poroča Al Džazira. Prejšnja pogodba je potekla konec septembra, prizadevanja za njeno obnovitev pa so sprva propadla, saj je Gazprom zahteval precejšnje povišanje cene.

Moldavija, ena najrevnejših evropskih držav, je to zavrnila, Rusija pa je zagrozila s prekinitvijo dobave plina, pri čemer se je sklicevala na neplačane račune.

Evropska unija in zavezniki moldavske prozahodne vlade so to označili za politično izsiljevanje, Kremelj pa je zanikal, da pogajanja o plinu izkorišča za pridobivanje političnih koristi.

Namestnik moldavskega premierja Andrei Spinu je dejal, da morata Moldavija in Rusija podpisati še dva ključna sporazuma, in sicer o starih plinskih dolgovih Moldavije, ocenjenih na okoli 709 milijonov dolarjev, ter sodelovanju v energetskem sektorju. V nasprotnem primeru bi bila lahko nova pogodba o dobavi plina razveljavljena. Omenjena sporazuma naj bi podpisali leta 2022.

Spinu je še dejal, da bo Moldavija novembra za 1000 kubičnih metrov ruskega plina plačala okoli 450 dolarjev, decembra pa bi cena lahko padla na okoli 400 dolarjev.

Prejšnji teden je Moldavija sporočila, da je Gazprom sprva zahteval 790 dolarjev za 1000 kubičnih metrov plina. Pogodba, ki se je iztekla septembra, je kot ceno določala 250 dolarjev.

Do spora je Moldavija ves zemeljski plin prejemala od Rusije, nato pa so v državi razglasili izredne razmere in se obrnili k poljskim in ukrajinskim dobaviteljem.