Orban je zavrnil kritike Kijeva. Foto: EPA
Orban je zavrnil kritike Kijeva. Foto: EPA

Ruski energetski velikan Gazprom je v ponedeljek z Madžarsko podpisal 15-letni sporazum za dobavo do 4,5 milijarde kubičnih metrov plina. Ukrajina v dogovoru vidi grožnjo nacionalni varnosti, in ker bo dobava plina potekala mimo njenega ozemlja, bo ostala tudi brez prepotrebnih tranzitnih pristojbin.

Zaradi spora glede dogovora sta Madžarska in Ukrajino na posvetovanja poklicali vsaka svojega veleposlanika iz Kijeva in Budimpešte. Ukrajina je dogovor označila za popolnoma politično in ekonomsko nerazumno odločitev, medtem ko sta Madžarska in Rusija obtožili Kijev vmešavanja v madžarske notranje zadeve.

"Potrebujemo plin. To je realnost. Moramo se strinjati z Rusi," se je madžarski premier Orban odzval na kritike iz Kijeva in pojasnil, da žal ne morejo zagovarjati ukrajinskega stališča. "Spoštujem Ukrajino in želim Ukrajincem veliko uspeha. Toda ko je govor o plinu, moram zagovarjati interese Madžarov, in ne Ukrajincev," je dejal za javni radio in dodal, da bi Madžari brez dogovora plačevali višje cene za plin.

Kijev je v petek sporočil, da je Gazprom že ustavil tranzit plina čez ukrajinsko ozemlje. Po besedah vodje ukrajinskega plinske tranzitne družbe Sergija Makogona je Gazpromova monopolizacija plinskih poti postavila pod vprašaj temeljna načela delovanja Evropske unije, ki sta konkurenca in preglednost.

Kremelj se je odzval, da spoštuje vse dogovore v okviru trenutnih pogodb o dobavah plina, obtožbe proti Moskvi glede plina pa je označil za politizacijo.

Plinovod Severni tok 2 je že zgrajen, a še čaka na operativno dovoljenje. Foto: Reuters
Plinovod Severni tok 2 je že zgrajen, a še čaka na operativno dovoljenje. Foto: Reuters

Nova ruska plinovoda

Gazprom je do zdaj plin za porabnike v Evropi večinoma dobavljal po plinovodih v Ukrajini, ki pa je od leta 2014 v sporu z Rusijo zaradi ruske priključitve polotoka Krim. Da bi se izognili vsakoletnim zapletom z Ukrajino glede tranzita plina čez njeno ozemlje, se je Rusija odločila za zgradnjo dveh novih velikih plinovodov, ki bosta zaobšla ukrajinsko ozemlje.

Po plinovodu Severni tok 2, ki poteka pod Baltskim morje, bo ruski plin dobavljen do Nemčije in od tam v druge evropske države, medtem ko bo plinovod turški tok potekal pod Črnim morjem do Turčije.

Od obljubljenih 4,5 milijarde kubičnih metrov ruskega plina za Madžarsko bo 3,5 milijarde dobavljenih skozi Avstrijo in ena milijarda skozi Srbijo.

Odnosi med Madžarsko in Ukrajino so bili napeti že pred dogovorom z Gazpromom zaradi vprašanja madžarske manjšine v Ukrajini in uporabe madžarskega jezika v ukrajinskih šolah.