Dow Jones je v torek porasel za 1,30 odstotka na 12.573 točk. Najbolj so pridobivale bančne delnice. Foto: Reuters
Dow Jones je v torek porasel za 1,30 odstotka na 12.573 točk. Najbolj so pridobivale bančne delnice. Foto: Reuters
Dell, tretji največji proizvajalec osebnih računalnikov, je sporočil, da bo prvič izplačal dividende, kar je za nekaj odstotkov podražilo Dellove delnice. Foto: EPA

Tedenska raziskava ameriškega združenja malih vlagateljev (AAII), ki so jo opravili med svojimi člani, je pokazala, da jih 45,8 odstotka pričakuje padce na delniških trgih. Večletno povprečje znaša 30 odstotkov. Število pesimistično (medvedje) naravnanih vlagateljev je lahko dober kontraindikator. Če je črnogledosti na trgu preveč, sledi skok delnic, saj enostavno zmanjka prodajalcev. In obratno, kadar celo frizerke govorijo o vlaganju v delnice, je smiselno izstopiti z vlaka.

Italija izdala za 6,5 milijarde evrov obveznic
Pesimizem vlagateljev je trenutno povezan predvsem z evropsko dolžniško krizo in bližajočimi se grškimi volitvami. Donos španske desetletne obveznice je dosegel najvišjo vrednost od uvedbe evra, potem ko je agencija Fitch spet znižala bonitetno oceno nekaterih španskih finančnih ustanov. Danes se je Italija spet zadolžila na obvezniških trgih, 6,5 milijarde evrov vredni izdaji pa je morala obljubiti najvišje obresti letos.

Monti želi ukrepe za spodbujanje rasti
Pri 12-mesečnih zakladnih menicah je zahtevana donosnost porasla na 3,97 odstotka, potem ko je bila še na prejšnji dražbi 2,34-odstotna. Italijanski premier Mario Monti je zanikal špekulacije, da bo Italija naslednja, ki bo prisiljena zaprositi za finančno pomoč. Med govorom v parlamentu je izpostavil, da mora Evropa narediti več za spodbujanje gospodarske rasti. Priložnost za ukrepanje bo že konec meseca na vrhu Evropske unije.

Finančne krivulje na Valu 202:

Igor Erker o ustanavljanju ameriške centralne banke


Dombret razjezil Rajoya
Podpredsednik Evropske centralne banke Vitor Constancio je povedal, da je banka pripravljena ukrepati, če se bo dolžniška kriza še zaostrila, član nemške Bundesbanke Andreas Dombret pa je poudaril, da Evropska centralna banka ne bo več odkupovala obveznic problematičnih držav, s čimer bi vplivala na nižjo donosnost teh papirjev. Španski premier Mariano Rajoy je že napovedal, da se bo takšnemu mnenju uprl z vsemi silami.

Nemčija medtem plačuje rekordno nizke obresti. Danes se je zlahka zadolžila za dobre tri milijarde evrov, pri čemer je zahtevana donosnost znašala vsega 1,75 odstotka, povpraševanje pa je bilo 1,5-krat večje od ponudbe. Tržna obrestna mera desetletnih obveznic je pri 1,52 odstotka le malenkost nad maja doseženim zgodovinskim dnom (1,47 odstotka).

Iran izvaža 40 odstotkov manj nafte
Na borzi v Frankfurtu je bilo tudi danes opaziti veliko negotovosti. Indeks DAX 30 je nihal okrog vrednost 6.150 točk, tako da je bil večinoma malce pod izhodiščem, je pa vseeno štiri odstotke nad letošnjim dnom, na katerem je bil konec maja. Vrednost evra je 1,254 dolarja, cena nafte vrste brent pa okrog 97,5 dolarja. Mednarodna agencija za energijo je sporočila, da je iranski izvoz nafte od začetka leta zaradi sankcij Zahoda upadel za 40 odstotkov, z 2,5 na 1,5 milijona sodov dnevno.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

NOVA KBM

+1,32 %

2,23 EUR

GORENJE

+0,78 %

5,14

LUKA KOPER

+0,37 %

8,05

TELEKOM

+0,00 %

70,00

MERCATOR

-0,64 %

124,20

KRKA

-1,18 %

42,00

PETROL

-4,95 %

170,05

ZAV. TRIGLAV

-7,31 %

12,05


Petrolove delnice ob pet odstotkov
Na Ljubljanski borzi so se drugič zapored občutneje pocenile Petrolove delnice, ki so zdrsnile za pet odstotkov, na 170 evrov. Naftni trgovec je sporočil, da je pri banki Raiffeisen najel 30 milijonov evrov triletnega posojila, s čimer nadaljuje prestrukturiranje kratkoročnih finančnih obveznosti v dolgoročne. Najprometnejše Krkine delnice so padle na 42 evrov. Dražje so le delnice Gorenja (rast do 5,20 evra) in Nove KBM.