Agrokor se je za prevzem Mercatorja močno zadolžil. Foto: BoBo
Agrokor se je za prevzem Mercatorja močno zadolžil. Foto: BoBo

Moody's je namreč pojasnil svojo januarsko odločitev za znižanje bonitete hrvaškega živilskega koncerna Agrokor z B2 na B3 s stabilnimi obeti. Agrokor je po njihovih besedah konec 2016 poskrbel za refinanciranje posojil in da do septembra 2018 ne pričakuje večjih obveznosti.

Bonitetno oceno koncerna navzdol vleče zapleten finančni položaj skupine. Ta ima namreč dolgove na treh ravneh – na ravni koncerna, Mercatorja in holdinga Adria. Dodatne težave predstavljajo nekatere podružnice, ki niso v celoti v njeni lasti, denimo del živilske industrije, ki predstavlja tudi najbolj dobičkonosni del.

Ohranitev bonitete koncerna na trenutni ravni bo tako odvisna od jasnega načrta za odplačilo posojil holdinga Adria PIK. Ta je posojila zagotovil, da bi lahko prevzeli Mercator. PIK-posojila morajo biti refinancirana do 8. marca prihodnje leto. V primeru, da Agrokor PIK-posojil ne bi poplačal do 8. junija 2018, pa bi upniki lahko zahtevali takojšnje poplačilo.

Zamegljeni izkazi
Moody's je izpostavil še, da tok gotovine znotraj Agrokorja ni jasen in da se zdi, da je delno odvisen od medsebojnih posojil, prav tako ni povsem pregledno njihovo računovodstvo.

Dobiček koncerna naj bi bil v prihodnjih dveh letih večinoma porabljen za plačilo obresti na posojila. Samo letos naj bi plačal 310 milijonov evrov obresti, ta znesek pa izključuje živilsko industrijo. Dobiček pred obrestmi, davki, odpisi in amortizacijo (EBITDA) naj bi letos dosegel 580 milijonov evrov.

Pričakuje se tudi, da bo Agrokor izvedel za 200 milijonov evrov naložb, potrebnih za spopad z nemško trgovsko konkurenco, predvsem diskontnima trgovcema Aldi in Lidl.