Bonitetna agencija je pregledala tudi ocene 114 bank v 16 evropskih državah. Foto: Reuters
Bonitetna agencija je pregledala tudi ocene 114 bank v 16 evropskih državah. Foto: Reuters

Moody's je po znižanju ocen šestim državam pregledal tudi ocene 114 bank v 16 evropskih državah. Znižal je oceno za dolgoročni dolg SID banke na A2, kar je posledica odločitve za znižanje bonitetne ocene Slovenije v enaki meri, pojasnjujejo. Gre namreč za državno razvojno banko, katere ocena je neposredno vezana na boniteto države.

Podobno znižanje je tako prizadelo tudi sorodno špansko in italijansko ustanovo, medtem ko je za francoski znižal obete v negativne. Moody's je namreč v ponedeljek znižal bonitetni oceni Španije in Italije, Franciji pa je obete znižal v negativne.

Moody's je obenem znižal oceno za dolg štirih slovenskih bank, za katerega jamči država. Poleg SID banke gre še za Novo Ljubljansko banko, Abanko in Factor banko. Ocena se je prav tako v skladu z novo boniteto države znižala z A1 na A2. Obeti za dolgoročni dolg NLB in Abanke so negativni, obstaja pa precejšnja verjetnost, da jih bo Moody's v bližnji prihodnosti znižal.

Bonitetna hiša je, kot smo že poročali, v ponedeljek znižala bonitetne ocene Sloveniji, Italiji, Portugalski, Španiji, Malti in Slovaški, obete pa je v negativne spremenila za Veliko Britanijo, Francijo in Avstrijo.