Gradnja plinovoda med Grčijo in Bolgarijo. Foto: EPA
Gradnja plinovoda med Grčijo in Bolgarijo. Foto: EPA

"Če ne bo plačila, ne bo plina," je besede Peskova povzela ruska tiskovna agencija Tass. "Ne vem, kaj se bo zgodilo, če bodo države EU-ja zavrnile plačilo v rubljih. Takoj ko bomo prejeli njihovo končno odločitev, bomo videli, kaj je mogoče storiti. Zagotovo pa se ne bomo ukvarjali z dobrodelnostjo in plina v Zahodno Evropo pošiljali brezplačno," je še dejal Peskov.

Rusija sicer po njegovih besedah že razvija mehanizem za plačilo plina v rubljih, ki bo enostaven, razumljiv, izvedljiv in transparenten, razmišlja pa tudi o planu B, če bodo evropske države zaradi zahteve po plačilu v rubljih zavrnile plinske pogodbe.

Kremelj se je s tem odzval na sklep skupine G7, da je plačilo ruskega plina v rubljih "nesprejemljivo". Energetski ministri sedmih najrazvitejših držav so se strinjali, da gre za kršitev obstoječih pogodb. "Plačilo v rubljih ni sprejemljivo. Pozivamo zadevna podjetja, naj ne izpolnijo Putinove zahteve," je v ponedeljek dejal nemški energetski minister Robert Habeck.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prejšnji teden napovedal, da bo Rusija "neprijateljskim" državam, ki so proti njej uvedle sankcije – med njimi državam Evropske unije, Veliki Britaniji, Kanadi, Japonski, Švici, Ukrajini in ZDA – še naprej zagotavljala dobavo plina, a ne bo več sprejemala plačil v evrih ali dolarjih, temveč v rubljih.

Kupci plina lahko rublje kupijo na moskovski borzi

Predsednik ruskega parlamentarnega odbora za finančne trge Anatolij Aksakov je medtem po navedbah ruske tiskovne agencije Ria novosti pojasnil, da bodo lahko kupci ruskega plina rublje kupili na moskovski borzi po veljavnem tečaju. "Za to ni tehničnih preprek, postopek je predpisan v zakonu," je povedal.

Kot je povedal, se bo kupec prijavil na moskovsko borzo in zahteval določeno vsoto rubljev. Menjalni tečaj bo določen na borzi, sledila bo sklenitev posla, denar bo nakazan na račun energetskega plinskega velikana Gazprom, ta pa bo nato plin dobavil, je dejal.

Gazprom dobavlja plin po ustaljeni praksi

Ruski energetski velikan Gazprom plin v Evropo prek Ukrajine dobavlja po ustaljeni praksi, je medtem povedal tiskovni predstavnik podjetja Sergej Kuprijanov. V torek (danes) zahtevana količina znaša 109,5 milijona kubičnih metrov, piše Tass.

Cena za zemeljski plin z nizozemskega vozlišča TTF za dobavo maja je na londonski borzi ICE danes pri 113,55 evra za megavatno uro, kar je okoli 9,4 odstotka več kot v ponedeljek. Cena je sicer precej nižja kot v začetku meseca, ko je presegla 200 evrov za megavatno uro, najvišja je bila 7. marca, ko je bilo treba za megavatno uro odšteti 227,2 evra.