Mramor je dejal, da nima dokazov, da sta Cinven in Deutsche Telekom delovala povezano glede nakupa Telekoma Slovenije, a priznava, da želi Cinven Telekom kupiti le, da bi ga prodal. Foto: BoBo
Mramor je dejal, da nima dokazov, da sta Cinven in Deutsche Telekom delovala povezano glede nakupa Telekoma Slovenije, a priznava, da želi Cinven Telekom kupiti le, da bi ga prodal. Foto: BoBo
Telekom
Britanski sklad priznava, da je njegov namen Telekom Slovenije kupiti le zato, da bi ga nato prodal. Foto: BoBo

Ugibanja o domnevni povezanosti je preverjal, a nima o tem nobenih dokazov, je Mramor v DZ-ju danes odgovoril poslancu ZL-ja Luki Mescu, ki ga je zanimalo, ali držijo nedavne navedbe državnega sekretarja na ministrstvu za finance Metoda Dragonje in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška v Mladini.

Dragonja in Počivalšek sta namreč nedavno za omenjeni tednik potrdila, da sta seznanjena z informacijami, da britanski sklad Cinven v postopku privatizacije Telekoma Slovenije deluje v dogovoru z Deutsche Telekomom.

Mramor je sicer spomnil, da ministrstvo za finance posameznih postopkov privatizacije ne more pojasnjevati, ker je Slovenski državni holding (SDH), ki vodi postopke, edini pooblaščen izvajati postopke samostojno in ni vezan na nobeno soglasje oziroma omejitve.

Cinven bi kupil, da bi prodal
Je pa minister navedel informacije, ki so dostopne širši javnosti. Nicolas Paulmaier iz Cinvena je že januarja v intervjuju za časnik Finance pojasnil njihove cilje ob morebitnem uspešnem nakupu Telekoma, in sicer na koncu prodaja družbe, običajno z javno ponudbo na eni od borz.

To, da namerava Cinven ob uspešnem nakupu Telekoma tega na koncu prodati, torej po ministrovih besedah ni nobena skrivnost. Če dodamo zadnje javne informacije, da naj bi se iz tekme za Telekom Slovenije umaknil Deutsche Telekom, se seveda po njegovem pojavlja tudi ugibanje o domnevni povezanosti obeh tekmecev oziroma njunem domnevnem usklajevanju delovanja.

Mramor: Navedbe novinarja Mladine nepoštene
"Ne glede na to so bile navedbe novinarja za tednik Mladina glede izjave državnega sekretarja Metoda Dragonje napačne in nepoštene, saj on takšne izjave ni dal, niti ni bil s strani novinarja zaprošen za izjavo, ampak sta v neprimernem trenutku o tej zadevi izmenjala le nekaj besed, kar je novinar izkoristil in vse besede državnega sekretarja vzel grobo iz konteksta neformalnega pogovora," je dejal minister.

Novinar Mladine Borut Mekina se je odzval na ministrove očitke. Izjava Mramorja ni resnična, pravi Mekina. "Ni šlo za neformalni pogovor, niti za jemanje besed iz konteksta, niti za neprimeren trenutek, ampak za izmenjani SMS-sporočili 4. maja ob 10. uri dopoldne. Državnemu sekretarju sem poslal SMS sporočilo z naslednjim novinarskim vprašanjem: 'Gospod Dragonja, ali ste bili seznanjeni z informacijo, da je sklad cinven povezan oziroma da se dogovarja z nemškim telekomom pri nakupu slovenskega? Hvala za odg.' Mladina je nato objavila odgovor Dragonje.

"Niti v Mladini citiranem odgovoru niti v novinarskem vprašanju ni bilo omenjeno, da gre za neformalni pogovor. Poleg tega je isti odgovor podal tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je na vprašanje odgovarjal preko službe za stike z javnostjo," je v odzivu na Mramorjevo izjavo še zapisal Mekina.

Mramor: Podlaga za prodajo iz leta 2013
Mramor je sicer spomnil, da je podlaga za prodajo Telekoma sklep DZ-ja iz leta 2013 o privatizaciji 15 družb v državni lasti. "SDH ima torej še vedno vse potrebne pravne podlage, da te prodajne postopke vključno s Telekomom Slovenije izpelje do konca," je še dejal Mramor.