Mramor: Če pride do sodb in tožb, tveganja po navadi prevzame prodajalec, v tem primeru SDH. Foto: Bobo Foto:
Mramor: Če pride do sodb in tožb, tveganja po navadi prevzame prodajalec, v tem primeru SDH. Foto: Bobo Foto:
Je bila prodaja NKBM-ja dobra kupčija?
Mešani občutki ob prodaji NKBM-ja

Minister za finance Dušan Mramor je na skupni konferenci s premierjem Mirom Cerarjem poudaril, da je bila prodaja NKBM-ja v času, ko so se zaradi Grčije zaostrile razmere, Slovenija pa še vedno velja kot tvegana država, dobra novica, ki je naletela na zelo dober odziv. Ne nazadnje tudi zato, ker Slovenija izpolnjuje svoje zaveze glede privatizacije. V poslovnem svetu je namreč vse v tem, ali narediš, kar obljubiš, je dodal minister. "Slovenija s tem dokazuje, da lahko strukturne spremembe in svoje zaveze tudi izpolnjuje."

NKBM je namreč uvrščen na spisek 15 podjetij, ki so že bila prodana oz. čakajo na prodajo. Glede morebitnih tožb oz. odločitve ustavnega sodišča glede razlastitve imetnikov podrejenih obveznic pa je Mramor dejal, da so v prodajni pogodbi delitev tveganj na račun nerešenih zadev iz preteklosti zapisali "kot običajno". V primeru sodb in tožb tveganja po navadi prevzame prodajalec, v tem primeru SDH.

Mramor je tudi komentiral napovedano prodajo največje slovenske banke NLB-ja. Povedal je, da bodo morali strategijo upravljanja državnega premoženja potrditi poslanci DZ-ja. NLB pa je v strategijo uvrščen kot pomembna naložba, ki bo s 25 odstotki + 1 delnico ostala v državni lasti, preostali del pa naj bi bilo razpršeno lastništvo. "Normalno je sklepanje, da je to mogoče doseči z javno ponudbo (IPO-jem)," je še dejal Mramor.

Tudi premier Cerar je vesel zaradi NKBM-ja
"Veseli me, da ima ta tako problematična banka iz preteklih let - za katero vemo, da je doživela več dokapitalizacij in da gospodarjenje v njej v preteklosti ni bilo dobro - nove lastnike, za katere se zagotavlja, da bodo odgovorno gospodarili s to banko in jo razvijali. S tem bo na neki način dosežen učinek, ki mu je privatizacija namenjena," je dejal premier Miro Cerar. Več ni želel komentirati, ker vlada za to ni pristojna in postopke vodi slovenski državni holding.

SDH je v torek z ameriškim investicijskim skladom Apollo in Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD) podpisal pogodbo o prodaji 100-odstotnega deleža NKBM-ja. Vrednost posla je 250 milijonov evrov, Apollo bo lastnik 80-odstotnega deleža, medtem ko bo EBRD postal 20-odstotni lastnik banke.

Je bila prodaja NKBM-ja dobra kupčija?
Mešani občutki ob prodaji NKBM-ja