Mura je lani pridelala 3,3 milijona evrov izgube. Pričakovali so nekoliko nižjo izgubo. Foto: MMC RTV SLO
Mura je lani pridelala 3,3 milijona evrov izgube. Pričakovali so nekoliko nižjo izgubo. Foto: MMC RTV SLO
V Muri bodo še odpuščali

Razlog za odpuščanja so predvsem nižja naročila. Po napovedih naj bi bilo po januarskem znižanju naročil teh v prihodnje manj še za dvajset odstotkov. Predsednik nadzornega sveta Mure Henrik Peternelj je dejal, da ne more odgovarjati, kaj bo, če bo odpoved naročil še nižja. V tem primeru bo odpuščanj še več.

1. februarja so tudi v Muri prešli na 36-urni delovni teden, delavci pa so k pogodbam o zaposlitvi prejeli anekse za desetodstotno znižanje že zdaj minimalne plače. Sindikat je to zavrnil, zagotovila za februarsko plačo pa še ni, poroča TV Slovenija. Predsednik uprave Fran Huber pričakuje, da denar na plačilni dan bo.

Število zaposlenih bodo za 20 odstotkov zmanjšali tudi v hčerinskih družbah. V Muri računajo tudi na pomoč države. Namestnik predsednika nadzornega sveta Zdenko Podlesek je dejal, da če vlada misli resno za vse, tudi za Muro, kar je rekla, potem ne dvomi, da bo država prispevala k sanaciji za Pomurje zelo pomembne družbe.

Do konca marca naj bi bila sklicana tudi skupščina delničarjev, ki naj bi podjetju pomagali z dokapitalizacijo, vredno 8,5 milijona evrov.

Mura je leto 2008 po nerevidiranih podatkih končala s tremi milijoni evrov izgube, je ugotovil nadzorni svet. Podatkov hčerinskih družb, EHM-ja, Mure Zagrebin Trendline iz Nemčije še nimajo, ocenjujejo pa, da bo izguba skupine Mura znašala 3,3 milijona evrov.

Mura za letos načrtuje osemodstotno znižanje proizvodnje, poleg napovedanega odpuščanja še 20-odstotno znižanje števila zaposlenih v hčerinskih družbah.

A. M.

V Muri bodo še odpuščali