Če so napovedi točne, bo investitor upravičen do subvencije za nove zaposlitve. Skupaj s 5,8 milijona evrov vladne pomoči bi prejel 9,9 milijona evrov, kar je 300.000 evrov več, kot naj bi najverjetnejši kupci odšteli za Muro in partnerje na dražbi. Foto: MMC RTV SLO
Če so napovedi točne, bo investitor upravičen do subvencije za nove zaposlitve. Skupaj s 5,8 milijona evrov vladne pomoči bi prejel 9,9 milijona evrov, kar je 300.000 evrov več, kot naj bi najverjetnejši kupci odšteli za Muro in partnerje na dražbi. Foto: MMC RTV SLO
Mura
S sklepom o potrditvi prisilne poravnave je sodišče v Murski Soboti določilo tudi rok za plačilo terjatev upnikov. Foto: MMC RTV SLO
Pomoč kupcu Mure

Pomurce posebej motijo besede ministrice za gospodarstvo Darje Radić, ki je dejala, da bo s pomočjo skupini AHA odprtih 920 novih delovnih mest. "S posodobitvijo proizvodnje, organizacije za urejanje poslovnih modelov, bo v dveh letih zaposlenih 920 novih delavcev," je dejala Radićeva. A jih je že zdaj zaposlenih bistveno več, več kot 1.400, in jih tudi po nakupu AHA mode skoraj gotovo ne bo več. Je pa res, da je med delavci okoli 900 takšnih, ki so zaposleni za določen čas. Predsednik sindikata Mura in partnerji Dušan Kuplen je pojasnil, da so delavci zaposleni za določen čas, za tri mesece ali šest mesecev, a bodo te pogodbe najverjetneje spremenjene v pogodbe za nedoločen čas.

Če so napovedi točne, bo investitor upravičen do subvencije za nove zaposlitve. Skupaj s 5,8 milijona evrov vladne pomoči, bi prejel 9,9 milijona evrov, kar je 300.000 evrov več, kot naj bi najverjetnejši kupci odšteli za Muro in partnerje na dražbi. Izklicna cena bo namreč 9,6 milijona evrov, zato obstaja tudi možnost, da bodo investitorji do Mure prišli skorajda zastonj, je za TV Slovenija poročal Bojan Peček.

Več zaposlenih - nerealen scenarij
Direktor Mure in partnerji Milan Mörec zadeve ne želi komentirati. Dejal je le, da delajo s polno paro, zmogljivosti pa imajo zasedene do konca jeseni. Zdajšnje število zaposlenih je po njegovih besedah optimalno, novi lastniki pa ministričine obljube ne bodo mogli uresničiti, meni. A Radićeva je dejala, da bodo zaposleni vsi tisti, ki so že zdaj, poleg tega pa bodo ustvarjena nova delovna mesta, "mnogo več od zdaj obstoječih". Dražba podjetja Mura in partnerji je napovedana za 30. maj.

Prisilna poravnava za Muro EHM
V postopku prisilne poravnave je bilo prijavljenih 54 terjatev, priznanih pa za 4,26 milijona evrov terjatev. 1,06 milijona evrov predstavljajo terjatve z ločitveno pravico, prednostnih terjatev pa je za 45 evrov. Za sprejetje prisilne poravnave je glasovalo 89,6 odstotka upnikov z glasovalno pravico, proti pa jih je bilo 10,3 odstotka.

Mura EHM je od januarja v 100-odstotni lasti družbe Mura in partnerji. Pod vodstvom direktorja Zorana Krstina je v prvem letošnjem četrtletju ob 591.607 čistih prihodkov od prodaje (kar je pol manj kot prej) imela 133.464 evrov izgube, kar je nekoliko manj kot v enakem obdobju lani.

S sklepom o potrditvi prisilne poravnave je sodišče v Murski Soboti določilo tudi rok za plačilo terjatev upnikov. Terjatve bodo poplačane v dveh obrokih, prvi v višini 30 odstotkov ugotovljene terjatve do konca leta 2012, drugi obrok v višini 70 odstotkov terjatve pa do konca leta 2013.

Pomoč kupcu Mure