Se bo po nekja mesecev dolgi farsi vendarle našel rešitelj Murinih delavcev? Foto: MMC RTV SLO
Se bo po nekja mesecev dolgi farsi vendarle našel rešitelj Murinih delavcev? Foto: MMC RTV SLO
Tomaž Kuntarič
Prvi mož Soda Tomaž Kuntarič je dejal, da bodo upoštevani le predlogi, ki so podkrepljeni z aktivnim poslovnim in finančnim sodelovanjem. Foto: MMC RTV SLO

Predlog naj bi dalo tuje podjetje, med prispelimi ponudbami pa ni predlogov tako poslovneža Joca Pečečnika kot največjega lastnika Mure NFD Holdinga. Ptujski podjetnik Janez Lah, ki je veljal za skrivnostnega rešitelja murskosoboškega podjetja, pa je potrdil, da je oddal vse tri predloge, ki predvidevajo rešitev vseh 3.300 delovnih mest.

Prvi mož Slovenske odškodninske družbe (Sod), ki je sprejemala predloge mogočih rešiteljev mursksoboškega tekstilnega giganta, Tomaž Kuntarič je že večkrat poudaril, da bodo upoštevani le predlogi, ki so podkrepljeni z aktivnim poslovnim in finančnim sodelovanjem.

Kot je znano, naj bi bila med najresnejšimi ponudbami že pred časom predstavljen (in od države tudi zavrnjen) predlog prokurista Mure Zdenka Podlesnika, ki predvideva ohranitev perspektivnih programov in tako oblikovanje nove Mure. Po tem predlogu bi v murskosoboškem podjetju ohranili okoli 1.500 delovnih mest od skupaj 3.300, država pa bi morala (to je bil tudi eden izmed glavnih razlogov za zavrnitev s strani države) prispevati pet milijonov evrov.

Podlesnikov predlog spet v igri
Kljub zavrnitvi Podlesnikovega predloga pred meseci pa je glede na Kuntaričeve besede, da ga je uprava Mure pomembno popravila oz. izboljšala, očitno spet v igri. Prvotni predlog namreč po Kuntaričevih besedah ni zagotavljal, da se vloženi denar ne bo prelival v "staro" Muro, ki velja za vrečo brez dna. Kuntarič pa še ni želel govoriti o višini finančnega vložka, ki bi ga bili pripravljeni vložiti v reševanje.

Več upanja pa ostaja za delavce v ljutomerskem obratu. Pred dobrim tednom ga je vzbudil švicarski vlagatelj, ki naj bi rešil polovico od 390 delovnih mest. Ker pogovori za zdaj potekajo za zaprtimi vrati, pa več o predlogu ni znanega.

Naročil in blaga za zdaj še dovolj
Sicer pa se Murini delavci naslednji teden po končanem kolektivnem dopustu vračajo na svoja delovna mesta. Po besedah predsednika sindikata Draga Forjana imajo namreč tako naročil kot blaga za zdaj še dovolj.