Ne samo da je potrebno priti iz faze planiranja, analiziranja v izvedbeno fazo, pospešiti je treba prestrukturiranje, predvsem tržno, je prerpičan novi direktor. Foto: BoBo
Ne samo da je potrebno priti iz faze planiranja, analiziranja v izvedbeno fazo, pospešiti je treba prestrukturiranje, predvsem tržno, je prerpičan novi direktor. Foto: BoBo
Mojca Lukančič
Vzrok za zamenjavo direktorja je po besedah solastnice družbe Mojce Lukančič pospešitev začrtanih ukrepov - tržnega prestrukturiranja, spremembe modela poslovanja in večje produktivnosti. Foto: MMC RTV SLO
Mura ima novega direktorja

Po besedah Lukančičeve je zdaj čas za tržno prestrukturiranje v smeri direktne oskrbe trgovin, licenc in večjega deleža lastne blagovne znamke, tako da Mura ne bo prodajala predvsem storitev, ampak tudi vse več celih izdelkov.

Tako so se s priznanima kupcema modnih izdelkov že dogovorili za ceno izdelka, za katerega bodo ves material kupili sami in ga prodali, dodatek pri tem pa bo 10-odstotni, kar je po njenem mnenju povsem druga zgodba, kot samo dodelavni posel.

"Naročil imamo dovolj"
"Za zamenjavo smo se odločili, ker smo želeli te postopke pospešiti, naročil imamo dovolj, tako da je sezona pomlad-poletje 2014 pokrita, dela je dovolj, novi kupci še prihajajo, veliko delamo tudi v segmentu šivanja po meri, a ne za posameznike, pač pa za večje priznane blagovne hiše. Na trgu se kažejo premiki, ki so povezani z recesijo, in če tega trenutka ne bomo znali izkoristiti, ga bomo zamudili," je dejala.

Damir Kočan, 40-letni ekonomist z izobrazbo MBA in večletnimi direktorskimi izkušnjami, 13 let je bil v skupini Trimo, tudi direktor podjetja v Rusiji in Srbiji, je ob prevzemu funkcije povedal, da Mura ima ime v Evropi in da lahko naredi veliko več. Od izdelkov in storitev z najnižjo dodano vrednostjo želimo priti do popolne ponudbe z večjo dodano vrednostjo, kar bo dolgoročno omogočilo razvoj podjetju, je povedal.

Računi še blokirani
Zdaj bodo spremenili število delavcev in jih več zaposlili v proizvodnji, saj naj bi bilo nekaj režijskih delavcev še vedno preveč, račun pri Novi Ljubljanski banki pa imajo še vedno blokiran.

Tri dni po običajnem plačilnem dnevu so zaposleni v Aha Muri dobili septembrsko plačo. Zaostali prispevki in davki še niso poravnani, na ministrstvo za pravosodje pa so naslovili vlogo za spremembo zakonodaje, da bi podjetja, ki tekoče poslujejo pozitivno in imajo naročila, lastniki pa jamčijo za obveznosti, zaradi krize imela možnost za obročno odplačevanje.

S slovenskimi bankami so dosegli dogovor o moratoriju plačil do konca novembra, do takrat pa bodo strateške načrte družbe pregledali neodvisni strokovnjaki. Kot je poudarila Lukančičeva, "pa vsi scenariji kažejo, da Mura ima perspektivo in tudi neodvisni strokovnjaki verjamejo v Muro".

Mura ima novega direktorja