Če dražba zdaj ne bo uspela, bodo zaostrili pogoje in omogočili tudi skrbni pregled, za katerega pa bo kupec moral plačati varščino, pravi stečajni upravitelj. Foto: MMC RTV SLO
Če dražba zdaj ne bo uspela, bodo zaostrili pogoje in omogočili tudi skrbni pregled, za katerega pa bo kupec moral plačati varščino, pravi stečajni upravitelj. Foto: MMC RTV SLO
Dražbe Mure ni bilo

Družba Aha, ki se resno zanima za nakup Mure, je predlagala preložitev dražbe brez razpisa nove. O predlogu bo odločalo sodišče.

Na prodaj sta pravni osebi Mura in partnerji ter Mura - trgovina i usluge v Zagrebu, poleg tega pa še nepremičnine na sedežu družbe, premičnine (proizvodna in druga oprema) ter blagovni znamki Mura in eMura.

Za ponedeljek popoldne napovedane dražbe tako ni bilo, predlog za preložitev pa je podala solastnica podjetja Aha Mojca Lukančič. Za prestavitev dražbe sta si Aha in njen angleški partner Nigel Peter Buxton prizadevala že dlje časa, saj naj bi jima to omogočilo skrbnejši pregled družbe, a jima to do zdaj ni uspelo.

Kupovanje po načelo videno-kupljeno
Tako Đorđević kot predsednik stečajnega senata vztrajata, da je skupina dobila 95 odstotkov dokumentacije Mure in partnerjev in da pogled v komercialne pogodbe, ki so poslovna skrivnost družbe, zakonsko ni dopusten. Zakon tudi določa, da se kupuje po načelu videno-kupljeno in da prodajalec ne odgovarja za stvarne napake.

Vlada obljubila subvencijo
Lukančičeva pa meni, da je glede na razpis dražbe mogoč ogled predmeta prodaje. Prav tako poudarja, da se nihče drug ni zanimal za pregled in da tudi sama tovrstne proizvodnje ne bi organizirala v drugi družbi, s čimer da bi lahko zlorabila pridobljene podatke.

Tudi vlada je 28. aprila napovedala, da bo podjetje Aha Moda kupilo družbo Mura in partnerji in mu bodo za to v dveh letih namenili 5,8 milijona evrov za vzpostavitev sodobnih poslovnih procesov in revitalizacije blagovne znamke Mura.

Naslednjič bo kupnina višja
Mura in partnerji ter blagovna znamka skupaj z opremo in prostori, kjer zdaj dela okoli 1.400 zaposlenih, je sicer na prodaj po izklicni ceni 9,65 milijona evrov. V preteklih tednih se je za družbo resno zanimalo podjetje Aha Moda iz skupine Aha, ki pa zdaj omahuje pri odločitvi za nakup, ker ji niso omogočili skrbnega pregleda te družbe.

Dražba v vsakem primeru bo, če ne bo uspešna, pa stečajni upravitelj že napoveduje, da bo kupnina naslednjič zaradi dobrega poslovanja družbe občutno višja.

Dražbe Mure ni bilo