Elon Musk. Foto: EPA
Elon Musk. Foto: EPA

Številka temelji na podatkih založnika Forbes, v Guinnessovi knjigi rekordov pa pravijo, da drugi viri kažejo, da bi bila lahko Muskova izguba še višja, poroča BBC.

Izguba sledi padcu vrednosti delnic Muskovega podjetja Tesla, ki proizvaja električne avtomobile, po njegovem nakupu tehnološkega podjetja Twitter lani za 44 milijard dolarjev.

Vlagatelji so ob nakupu Twitterja postali zaskrbljeni, da Musk Tesli ne namenja več dovolj pozornosti.

Omenjena izguba temelji na vrednosti delnic v Muskovi lasti, ki lahko vrednost znova pridobijo, zaradi česar bi se Muskovo premoženje povečalo.

Decembra lani je Musk izgubil položaj najbogatejšega Zemljana. To je postal Francoz Bernard Arnault, izvršni direktor koncerna za luksuzne izdelke LVMH, ki ima v lasti znamko Louis Vuitton.

Musk ima po podatkih Forbesa zdaj premoženje v vrednosti 178 milijard dolarjev, Arnault pa za 10 milijard večjega.

Vrednost delnic Tesle je lani padla za okoli 65 odstotkov, delno tudi zaradi delovanja podjetja. To je v letu 2022 proizvedlo 1,3 milijona vozil, kar je manj, kot je pričakovala borza na Wall Streetu.

A največji delež padca vrednosti se pripisuje Muskovemu prevzemu Twitterja, ob čemer je takoj začel izvajati sporne ukrepe, kot so množično odpuščanje in spremembe na področju moderiranja vsebin.

Številni vlagatelji v Teslo menijo, da bi se moral Musk osredotočiti na to podjetje, ki mu grozi upad povpraševanja zaradi skrbi glede recesije, večje konkurence in težav pri proizvodnji zaradi covida-19.