Po prvem krogu licitacij je ostalo neprodane okoli tisoč kubičnih metrov hlodovine. Foto: ZGS/Boris Rantaša
Po prvem krogu licitacij je ostalo neprodane okoli tisoč kubičnih metrov hlodovine. Foto: ZGS/Boris Rantaša

Na letošnjo licitacijo lesa je na Koroško skupno 1019 lastnikov pripeljalo kar 9566 hlodov v skupni količini 9720 kubičnih metrov. Oboje je največ doslej. Od tega je neprodanih ostalo dobrih tisoč kubičnih metrov hlodovine, ki jo ponujajo v drugem krogu.

Tudi v drugem krogu licitacije so si hlodovino ogledovali domači in tuji kupci. "Večina kupcev, ki prihajajo, pa pravi, da je ostala zelo povprečna hlodovina," je za STA povedal Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline, ki licitacijo vsako leto organizira skupaj z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije.

Organizatorji so izkupiček letošnje licitacije iz prvega kroga ocenili na okoli 4,5 milijona evrov. Na tokratni licitaciji v nasprotju z lansko niso bili doseženi absolutni cenovni rekordi, so pa bili doseženi rekordi pri nekaterih drevesnih vrstah, med drugim pri hrastu, smreki in macesnu.

Najbolj cenjen gorski javor rebraš

Sicer pa so tudi letos najvišje cene dosegali hlodi gorskega javorja. A prav hlodovine gorskega javorja je med neprodano hlodovino letos ostalo največ, skupno dobrih 700 kubičnih metrov.
Gorski javor rebraš drži tudi absolutni rekord licitacij na Koroškem. Lani je namreč za hlod gorskega javorja rebraša iz državnih gozdov kupec iz Italije ponudil kar 23.800 evrov za kubični meter oz. 47.838 evrov za celotni hlod.

Licitacija vrednejše hlodovine na Koroškem je velik organizacijski zalog, poteka pa več tednov. Letos je izvedbo krojilo tudi vreme, saj je bil teren ob Podgorski cesti v Slovenj Gradcu dlje časa razmočen in dovoz hlodovine tja ni bil mogoč, roki izvedbe pa so se zato zamaknili za približno en mesec. V teh dneh pa v prvem krogu licitacije prodano hlodovino intenzivno odvažajo, a še niso na polovici, je povedal Jeromel.

Medtem so aktualne tudi nekatere javne dražbe gozdno-lesnih sortimentov iz državnih gozdov, ki jih organizira družba Slovenski državni gozdovi. Trenutno so aktualne štiri dražbe, rok za oddajo ponudb pa je 3. april ob 9. uri, je razvidno iz spletne strani družbe Slovenski državni gozdovi.