Valentin Hajdinjak. Foto: BoBo
Valentin Hajdinjak. Foto: BoBo

Krmilo Darsa tako prevzema Hajdinjak, sicer podpredsednik stranke NSi. Hajdinjak je leta 1994 postal predstavnik za javnost omenjene stranke, podobno funkcijo pa je nadaljeval v kabinetu Andreja Bajuka, ki je bil takrat predsednik vlade.

Leta 2002 je prestopil na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer je pozneje postal vodja službe za odnose z javnostmi in promocijo, leta 2005 pa ga je vlada imenovala za svojega tiskovnega predstavnika. Zadnja leta je bil Hajdinjak zaposlen v podjetju T2.

Kljub pretežno politični karieri je bilo Hajdinjakovo imenovanje strokovno, je v izjavi za medije zagotovil predsednik nadzornega sveta Darsa Pavle Hevka. "Gospod Hajdinjak se je predstavil komisiji za kadre. Soglasno smo sprejeli sklep, da izpolnjuje vse kriterije, ima vse kompetence in bo dober predsednik Darsa," je pojasnil.

Dars bo vodil Valentin Hajdinjak

Novi nadzorniki

V upravi Darsa so se novemu predsedniku pridružili Boštjan Rigler, ki je v Darsovi upravi že sedel leta 2007, nekdanji minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in Romana Fišer.

Poleg Vidicu, ki je Dars vodil dobra štiri leta, je mandat člana uprave z 9. julijem namreč prenehal tudi Gašperju Marcu, ki je petletni mandat nastopil 15. maja letos, in Viliju Žavrlanu, ki je v upravi sedel od oktobra 2016. Ostaja pa delavski direktor Rožle Podboršek, ki se je upravi pridružil maja lani, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili z Darsa.

"Ocenjujemo, da bo ta sestava učinkovitejša," je pojasnil Hevka in dodal, da je na vodilnih mestih v Darsu zdaj več kadrov gradbene stroke.

Nadzorni svet ni zamenjal uprave Darsa

Hajdinjakove prioritete

Med Hajdinjakovimi prioritetami je druga cev karavanškega predora. "Ta teden prihaja 30 turških delavcev, prihodnji teden še 50, če vmes ne bo posegel novi koronavirus. Avgusta bi lahko tako začeli prva dela pri vrtanju samega predora," je dejal Hajdinjak.

Sicer pa so med prioritetami še gradnja tretje razvojne osi, širitev dveh ljubljanskih vpadnic, nov avtocestni izvoz Kranj sever in uvedba elektronske vinjete.

Slovo Vidica

Tomaž Vidic je vodenje Darsa kot vršilec dolžnosti prevzel januarja 2016, nato so mu nadzorniki aprila podelili poln petletni mandat. Na čelu Darsa je nasledil Matjaža Kneza, ki so ga nadzorniki pod vodstvom Marjana Mačkoška skupaj s članom uprave Francem Skokom januarja zaradi hujših kršitev obveznosti razrešili.

Vidic se je kot svetovalec uprave na Darsu zaposlil aprila 1999, tri leta pozneje pa ga je vlada imenovala za državnega sekretarja na ministrstvu za promet, kjer je bil zadolžen za področje cest. Med letoma 2004 in 2009 je bil na ministrstvu generalni direktor direktorata za ceste. Marca 2009 se je kot direktor projektov v kabinetu uprave družbe znova zaposlil v upravljavcu avtocest in hitrih cest.