Prevent pred novo dobo? Foto: MMC RTV SLO
Prevent pred novo dobo? Foto: MMC RTV SLO

Delavke in delavci so talci neodgovornega ravnanja obeh lastnikov, posebej večinskega lastnika, ki ima škarje in platno, da zadeve premakne naprej, pa se očitno stvari ne zgodijo.

Matej Lahovnik, minister za gospodarstvo
Ivan Majcen
Ivan Majcen se je po spontanem uporu delavcev, ki so mu preprečili odhod iz stavbe, le vdal in odstotpil z mesta predsednika uprave družbe. Foto: MMC RTV SLO

Potrdil je še dva člana uprave družbe: Matjaža Hudopiska in Ludvika Klemna. Uprava je imenovana za petletni mandat, primopredajo pa naj bi opravili do konca leta, je povedal prvi nadzornik družbe Vladimir Bilič.

Lahovnik : Lahko bi rešili do 900 delovnih mest
Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je na seji državnega zbora dejal, da osebno pričakuje, da se bosta oba lastnika Preventa glede na pomen, ki ga ima družba za Koroško, sporazumela. "Največji lastnik prejema mlijonske ponudbe v evrih, glede prodaje svojega deleža pa se za to ne odloči, sam pa po drugi strani ne ponudi neke razvojne rešitve, tako da je 1.300 delavk in delavcev ujetnikov tega položaja," je dejal Lahovnik.

Minister je prepričan, da bi bilo po optimističnem scenariju mogoče rešiti od 800 do 900 delovnih mest, a le v primeru dogovora med lastnikoma.

Res olajšanje po odhodu Majcna?
Kot smo že poročali je dozdajšnji predsednik uprave Ivan Majcen z mesta predsednika uprave odstopil prejšnjo sredo, potem ko so njegov nastop dlje časa zahtevali delavci, njegov odhod pa je pogojeval tudi največji partner preventa Prevent DEV, ki je celo grozil z selitvijo proizvodnje.

Delavci so se po večmesečnem opozarjanju spontano uprli in pretekli teden prenehali delati, Majcnu pa preprečili odhod iz prostorov. Majcen po odstopu dejal, da je mu je bilo fizično in drugače onemogočeno voditi družbo, prvi nadzornik Vladimir Bilič pa je po njegovem odstopu kot eno izmed rešitev omenjal likvidacijo podjetja. Veliko težavo predstavlja spor med obema lastnikoma Jankom Zakeršnikom, ki ima v lasti 52 odstotkov družbe, in Nijazom Hastorjem, lastnikom 45 odstotkov. Zadnji je tudi lastnik družbe Prevent DEV, ki je kupec vseh avtomobilskih sedežnih prevlek, ki jih naredijo v Preventu Global.

Kaj bo storila nova uprava in ali so delovna mesta rešena, še ni znano. Delavci so namreč zahtevali zagotovila, da so njihova delovna mesta varna in da bodo prejeli plačo. Družba je sicer v nezavidljivem položaju, saj naj bi imela za okoli 60 milijonov evrov dolga in je tako na pragu insolventnosti.

Delavke in delavci so talci neodgovornega ravnanja obeh lastnikov, posebej večinskega lastnika, ki ima škarje in platno, da zadeve premakne naprej, pa se očitno stvari ne zgodijo.

Matej Lahovnik, minister za gospodarstvo