V Elektru Primorska bodo v torek nadaljevali stavko. Foto: BoBo
V Elektru Primorska bodo v torek nadaljevali stavko. Foto: BoBo

Stavka bo potekala v vsaki od štirih poslovnih enot po dve uri (začela se bo v poslovni enoti Koper ob 8. uri in se nadaljevala ob 10. uri v Sežani, ob 12. uri v Novi Gorici in ob 13.30 v Tolminu), v tem času pa bodo tam potekali zbori delavcev.

Vodja stavkovnega odbora Valter Vodopivec je povedal, da bodo delavcem na zborih predstavili predlog sporazuma, ki so ga dali upravi, in njihove pripombe. "Od delavcev želimo izvedeti, kaj si mislijo o ponujenih predlogih, da bomo lahko nadaljevali pogajanja," je povedal Vodopivec.

Na pogajanjih se je obema skupinama pridružil tudi zastopnik družbe Darjo Vrabec, je še povedal Vodopivec in dodal, da so glavna razhajanja med upravo in sindikatom predvsem v priznavanju kolektivne pogodbe.

Uprava bi se morala odločiti že do petka
Povod za stavko v podjetju je bila, kot je znano, višina nagrade delavcem ob koncu leta. Stavkovni odbor je že na pogajanjih v četrtek pogajalski skupini uprave predstavil predlog za rešitev težave z izplačilom in višino nagrade ob koncu leta. Uprava naj bi predlog proučila in v petek stavkovnemu odboru sporočila, ali ga sprejema.

A v petek so izpeljali le štiri zbore delavcev, tako da bo odločitev o predlogu znana danes. Vodja stavkovnega odbora Valter Vodopivec je povedal, da v odboru pričakujejo, da se bodo sestali s pogajalsko skupino uprave. Če do dogovora in podpisa tega ne bo, bodo člani stavkovnega odbora odločali o stavkovnih aktivnostih v prihodnjih dneh.

Pogodba predvideva 1.465 evrov nagrade
Zaposleni v Elektru Primorska so se za stavko odločili zaradi namere uprave, da jim ob koncu leta ne izplača najmanj 1.465 evrov nagrade, kot je to predvideno po veljavni kolektivni pogodbi. Najprej so jim ponudili 354 evrov nagrade, to pa so v sindikatu zavrnili in se odločili za stavko.

Uprava je stavkajočim v torek ponudila 500 evrov nagrade, ki bi jo izplačali v dveh delih, a tudi tega stavkovni odbor ni sprejel.

Aktivnosti in prizadevanja stavkovnega odbora v Elektru Primorska podpira tudi Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije. Prepričani so, da je socialni dialog v energetskem sektorju na zelo nizki ravni, odločitve, ki imajo neposreden vpliv na ekonomsko socialno varnost vseh zaposlenih, pa se sprejemajo enostransko.