Slovenija in Hrvaška bosta v maju odprli mejo za lastnike nepremičnin na drugi strani, v juniju pa predvidoma za vse turiste. Foto: BoBo
Slovenija in Hrvaška bosta v maju odprli mejo za lastnike nepremičnin na drugi strani, v juniju pa predvidoma za vse turiste. Foto: BoBo
Sorodna novica Hrvaška: "Najbolj optimističen scenarij je odprtje meje do konca maja"

O ukrepih in načrtih za delovanje turizma v času izbruha novega koronavirusa sta na sestanku v Zagrebu razpravljala gospodarski minister Zdravko Počivalšek in hrvaški minister za turizem Gari Cappelli.

Na Hrvaškem je približno 110.000 zasebnih nepremičnin in plovil v lasti slovenskih državljanov. Spodobi se, da bi jim dovolili obiskati njihova poletna bivališča, je po navedbah hrvaškega ministrstva za turizem dejal Počivalšek. Pozneje je v izjavi novinarjem Počivalšek pojasnil, da imata Slovenija in Hrvaška dobro epidemiološko situacijo, ki omogoča razmišljanje o postopnem odpiranju turizma.

Hrvaški minister za turizem Gari Cappelli in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Foto: Twitter Zdravko Počivalšek
Hrvaški minister za turizem Gari Cappelli in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Foto: Twitter Zdravko Počivalšek

Sproščanje meje v dveh fazah

S hrvaškim kolegom sta se tako strinjala, da odpiranje meja in oživljanje turizma poteka v dveh fazah: v prvi, ki bi lahko stekla nekje do konca maja, bi recipročno sprostili prehod meja za lastnike nepremičnin in plovil v drugi državi, v drugi fazi, ki bi lahko stekla junija oz. verjetneje v drugi polovici junija, pa bi sprostili tudi ostala turistična potovanja. To bosta predlagala tudi v sprejem obema vladama.

Počivalšek sicer poudarja, da je o konkretnih datumih še prezgodaj ugibati, odpiranje meja mora namreč sloneti na epidemioloških merilih. Predtem bo treba narediti protokol prehoda meje in prihoda ter bivanja na turistično destinacijo, za kar bosta zadolžena oba centra za javno zdravje.

"Dogovor s hrvaškim ministrom bom že danes popoldne predstavil koordinaciji, ki skrbi za nadaljnje sproščanje ukrepov v Sloveniji, in prenesel nalogo, da Nacionalni inštitut za javno zdravje v prihodnjem tednu stopi v stik s hrvaškim centrom in da se naredi ta protokol, brez katerega prehod meje ne bo mogoč," je pojasnil minister, ki pa o podrobnostih ne želi špekulirati, saj morajo protokole doreči pristojni.

Cappelli: Slovenski gostje eni najzvestejših

Slovenski gostje so eni najzvestejših in številnih na Hrvaškem, državi pa na področju turizma odlično sodelujeta, je poudaril tudi Cappelli. Na Hrvaškem je bilo lani skoraj 1,6 milijona slovenskih obiskov in nekaj manj kot 11 milijonov slovenskih prenočitev.

Slovenci imajo na Hrvaškem v zasebni lasti približno 110.000 nepremičnin. Foto: EPA
Slovenci imajo na Hrvaškem v zasebni lasti približno 110.000 nepremičnin. Foto: EPA

Pristojni se po njegovih besedah pogovarjajo o možnostih za odpiranje meja in o načinih za zagotovitev vseh potrebnih ukrepov ter procesov, da bi slovenski državljani lahko preživeli poletne počitnice na Hrvaškem.

Počivalšek za EU-jev turistični koronastandard

Slovenski in hrvaški minister ocenjujeta, da je tak dogovor lahko primer dobre prakse v EU-ju, saj je treba po Počivalškovih besedah na ravni celotne Unije razviti poseben koronski standard. Hrvaška bo – kot predsedujoča Svetu EU-ja – dala tudi pobudo za podobno rešitev na ravni celotnega EU-ja, saj je smiselno imeti čim bolj poenotene standarde. O tem so se sicer že pogovarjali na ponedeljkovi videokonferenci ministrov EU-ja, pristojnih za turizem.

Tudi v Zagrebu sta ministra danes poudarila pomen krepitve položaja turizma, posebej ob dostopnosti finančnih sredstev za turistični sektor v prihodnjih finančnih okvirih EU-ja. Obravnavala sta tudi trenutno stanje in možnosti za ohranjanje stabilnosti podjetij ter delovnih mest v turističnem sektorju. Dogovorila sta se tudi, da se obe nacionalni turistični organizaciji skupaj pripravita na prihodnje obdobje. "Da bomo v času, ko bo znova revitaliziran letalski promet po svetu, na daljnih trgih delali skupno promocijo za ta del Evrope," je še pojasnil Počivalšek.

Odprtje meje s Hrvaško v dveh stopnjah

Obala računa predvsem na tuje goste

Eden izmed portoroških hotelov. Foto: Radio Koper/Tjaša Lotrič
Eden izmed portoroških hotelov. Foto: Radio Koper/Tjaša Lotrič

Na bližajočo se sezono se poskušajo pripraviti tudi gostinci in hotelirji na slovenski Obali.

V skladu z vladnim sproščanjem ukrepov proti epidemiji bo od ponedeljka mogoča strežba na terasah. Nekateri gostinci upajo, da bo način odprtja "življenjski", spet drugi pravijo, da se jim odprtje v takšnih razmerah ne izplača.

Novel iz Turističnega združenja Portorož. Foto: MMC RTV SLO
Novel iz Turističnega združenja Portorož. Foto: MMC RTV SLO

V Portorožu so sprostitve zelo veseli, pa je za TV Slovenija povedal Igor Novel iz Turističnega združenja Portorož. "Zagotovo zelo dobrodošla novica. Naša ponudba namreč temelji na terasah. Naši gostje vedno pridejo na terase, tam nekaj popijejo in pojejo. Verjamem, da bomo znali lepo pripraviti ponudbo in tudi pripraviti vse, da bomo potrebe in pričakovanja gostov zadovoljevali varno."

Novel pričakuje težko sezono. Če bodo ostali samo pri slovenskih gostih, bo upad glede na prejšnjo sezono okoli 60-odstoten. Če pa bi dovolili Avstrijcem, Nemcem in Madžarom prihod v naše kraje, bi bil lahko upad 40-odstoten ali pa tudi manjši, je podal osebno oceno.

Hotelirji in gostinci se pripravljajo na drugačno delovanje. Najprej so nekoliko spremenili način poslovanja in servisiranja gostov, saj je treba poskrbeti za varnost. Spreminjajo tudi trženje. Več je poudarka na digitalnih medijih ob spremljanju, katere meje se odpirajo, je za TV Slovenija še povedal Novel.

Kako gresta skupaj morje in novi koronavirus

Znanstveno trdnega odgovora, ali se bo v morju varno kopati, še ni. Foto: Pixabay
Znanstveno trdnega odgovora, ali se bo v morju varno kopati, še ni. Foto: Pixabay

Ob prihajajoči sezoni se tudi številni ljudje sprašujejo, kako gresta skupaj morska voda in novi koronavirus. Je pa znano, da lahko virusi dlje časa preživijo zunaj gostitelja, pa tudi to, da je morje samo po sebi polno različnih virusov, je za Radio Slovenija povedala Maja Ravnikar z Nacionalnega inštituta za biologijo.

Kako dolgo novi koronavirus preživi na kamenju oziroma na produ? O tem ni še prav nobenih podatkov.

Se bo pa inštitut lotil tovrstnih raziskav.

Sorodna novica Trampuž: "Ukrepi v Sloveniji so ravno pravšnji"

Novi koronavirus so našli v komunalnih vodah, zato je verjetno, da skupaj s komunalnimi odplakami lahko konča v morju. Zato ni dobro plavati v bližini izpustov odplak, a ne samo zaradi novega koronavirusa: odplake so polne tudi drugih patogenov.

Že na torkovi tiskovni konferenci je vodja inštituta za mikrobiologijo Miroslav Petrovec povedal: "Kdor bo skočil v morje, se lahko zaveda, da že plava v morju virusov."

Petrovca ne toliko skrbi dogajanje v samem morju, bolj zunaj njega, torej na kopališčih. Treba se je držati ukrepov družbene oddaljitve, da se virus ne prenaša med ljudmi, je poudaril.

Nekaj več tudi v oddaji Radia Slovenija:

Kaj pa zdaj – se bomo letos lahko varno kopali v morju?

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.