V Heritage Foundation na splošno opažajo, da se je ekonomska svoboda po svetu v zadnjem letu znižala, medtem ko so se številne države brez uspeha poskušale z dodatnim denarjem prebiti iz recesije. Foto: Thinkstock
V Heritage Foundation na splošno opažajo, da se je ekonomska svoboda po svetu v zadnjem letu znižala, medtem ko so se številne države brez uspeha poskušale z dodatnim denarjem prebiti iz recesije. Foto: Thinkstock

Slovenija si je po raziskavi ameriške ustanove Heritage Foundation in časopisa Wall Street Journal letos za ekonomsko svobodo prislužila oceno 62,9 točke, s čimer se je uvrstila tik za Portugalsko in pred Južnoafriško republiko. V Evropi se je med 43 državami uvrstila na 32. mesto. Njena ocena je nad svetovnim povprečjem, ki je pri 59,5 točke, a pod regionalnim, ki je pri 66,1 točke.

Slabša ocena pri polovici od 10 svoboščin
Lani je naša država zbrala 64,6 točke, s čimer se je uvrstila na 66. mesto na lestvici. Pri Heritage Foundation pravijo, da se je letos ocena poslabšala pri polovici od 10 ocenjenih ekonomskih svoboščin, največji pa je bil padec pri oceni porabe države. Pri presojanju sicer upoštevajo odprtost trga, učinkovitost nadzora, vladavino prava in omejevanje vmešavanja države.

Težava ostaja korupcija
Vlada je po njihovih besedah pri uvajanju strukturnih reform v Sloveniji le delno uspešna, gospodarsko dinamiko pa zavira institucionalna šibkost, ki spodkopava obete dolgoročnega gospodarskega razvoja. "Še posebej neučinkovit in ranljiv za politično vmešavanje ostaja sodni sistem," poudarjajo v Heritage Foundation. "Korupcija, ki je zaznana kot široko razširjena, ostaja težava," pišejo in izpostavljajo tudi pomanjkljivo zaščito intelektualne lastnine.

Postopki trajajo predolgo
Čeprav zagon poslovanja v Sloveniji traja le šest dni, pa nato pridobitev potrebnih dovoljenj traja skoraj 200 dni. Trg dela zato ostaja ujetnik toge zakonodaje. "Slovenija uživa precej visoko stopnjo svobode trgovanja, saj so njene tarife precej nizke," še pravijo v ustanovi, a pozitivne učinke te svobode spodkopava "pomanjkanje napredka pri reformah na drugih področjih, ki so kritična za vzdrževanje odprtega trga na področju financiranja in investicij".

Največ svobode je v Hongkongu
Prvo mesto na letošnji lestvici zaseda Hongkong, ki je zbral 89,9 točke, kar je 0,2 točke več kot lani. Sledijo Singapur, Avstralija, Nova Zelandija in Švica. Sledi skupina držav, za katere velja, da so večinoma ekonomsko svobodne, medtem ko se Slovenija uvršča v skupno držav z zmerno ekonomsko svobodo. Zadnje mesto na lestvici zaseda Severna Koreja, ki je zbrala eno točko, pred njo pa sta Zimbabve in Kuba.