Vrtovec ugotavlja, da so se postopki izdelave državnega prostorskega načrta za JEK 2 pod to vlado ustavili, na ministrstvu odgovarjajo, da želijo najprej opraviti resne analize. Foto: BoBo
Vrtovec ugotavlja, da so se postopki izdelave državnega prostorskega načrta za JEK 2 pod to vlado ustavili, na ministrstvu odgovarjajo, da želijo najprej opraviti resne analize. Foto: BoBo

Predsednik komisije DZ-ja za nadzor javnih financ Jernej Vrtovec je za 29. marec sklical sejo komisije na temo zavlačevanja s postopki za gradnjo drugega bloka krške jedrske elektrarne (JEK 2). Glede na nedavne navedbe iz vladnih vrst, "da ni nič narobe, če se časovnica za JEK 2 zamakne", se namreč boji za energetsko neodvisnost države, je dejal.

Prejšnja vlada je energetsko dovoljenje Gen energiji za JEK 2 izdala že junija 2021, marca lani pa je sprožila tudi postopke za umeščanje drugega bloka v prostor, je spomnil nekdanji infrastrukturni minister. Glede na izkušnje z dolgotrajnostjo postopkov – samo podaljšanje obratovalnega dovoljenja JEK-a je trajalo več let – pa ga skrbi nadaljnja časovnica projekta JEK 2, poleg umeščanja v prostor še pridobivanje gradbenih dovoljenj in čezmejno presojanje okoljskih vplivov, saj Avstrija nasprotuje jedrski energiji. Poleg tega gradnja jedrske elektrarne traja od pet do šest let. "Treba je začeti čim prej," je pozval.

Zato je bil kritičen do nedavnih navedb ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra v intervjuju za spletni portal N1, "da ni nič narobe, če se časovnica za JEK 2 zamakne". Zdi se mu, da so se postopki izdelave državnega prostorskega načrta pod to vlado ustavili in "da je ključna prioriteta vlade solarizacija Slovenije, jedrska opcija pa se postavlja v ozadje".

Odlaganje odločitev o gradnji JEK-a 2 je strateško napačna odločitev, ki jo bomo davkoplačevalci drago plačali, so prepričani v NSi-ju. "Naš poziv vladi je, naj ne zavlačuje," je pojasnil Vrtovec. "Ne gre za nobeno PR-potezo, gre za skrb, da si Slovenija zagotovi energetsko neodvisnost," je argumentiral potrebo po sklicu seje komisije za nadzor javnih financ, na katero so vabljeni vsi ključni deležniki.

Jernej Vrtovec komisiji, ki ji predseduje, predlaga, da po koncu razprave sprejme več sklepov. Foto: BoBo
Jernej Vrtovec komisiji, ki ji predseduje, predlaga, da po koncu razprave sprejme več sklepov. Foto: BoBo

Tina Seršen: Lani začeti postopki močno pomanjkljivi

Državna sekretarka na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tina Seršen je zavrnila očitke Vrtovca, ob tem priznala, da so bili tik pred iztekom mandata prejšnje vlade res začeti postopki, a so bili tako pomanjkljivi, da jih je bilo treba dopolniti. "Idejna zasnova projekta sploh ni bila priložena. Takih napak si ne moremo privoščiti, ko gremo v eno največjih naložb v zgodovini države," je poudarila.

Poudarila je, da bo gradnja drugega bloka glede na izkušnje drugih držav v EU-ju v najboljšem primeru trajala 15 let, saj so ti projekti kompleksni. Spomnila je, da postopki odločanja o gradnji jedrskih elektrarn tudi drugje po Evropi potekajo dolgo, Poljska se je na primer odločala skoraj 20 let: "Tudi v Sloveniji to ne bo preprosto in bo terjalo svoj čas."

Medtem pa ima Slovenija problem danes, je poudarila in spomnila, da smo bili lani zaradi izpada proizvodnje v Premogovniku Velenje 30-odstotno uvozno odvisni.

Državna sekretarka na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tina Seršen. Foto: Posnetek zaslona
Državna sekretarka na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tina Seršen. Foto: Posnetek zaslona

"Ljudje imajo pravico vedeti, koliko bo JEK stal"

Poudarila je, da imajo ljudje pravico vedeti, koliko bo stala elektrarna, koliko časa se bo gradila in podobno: "Resne analize terjajo svoj čas. Gre za največjo naložbo v zgodovini Slovenije, in prav je, da imamo odgovore."

Ob tem je državna sekretarka pojasnila, da ministrstvo pospešeno dela na projektu drugega bloka z ministrstvom za naravne vire in prostor ter z investitorjem Gen energija, da se čim prej poskrbi za potrebne analize in podlage. Na podlagi tega bo nato izdelana realna časovnica.

Minister Kumer je želel v pogovoru za spletni portal N1, ki je zmotil Vrtovca, zgolj poudariti, da si je treba naliti čistega vina, "da pogledamo, kaj je in kaj ni, kako hitro lahko pridemo do odločitev, družbenega kompromisa, ki ga, mimogrede, še vedno nimamo in ga bomo preverjali na referendumu", je še pojasnila Seršen. Šele ko bodo vsi ti odgovori, bo jasno, kdaj lahko nadaljujemo jedrski program v Sloveniji, je dodala.

"Ljudje se želijo odločati informirano"

Pozivanje k referendumu o gradnji NEK-a 2 samo zaradi ocene, da je podpora javnosti gradnji visoka, je po mnenju Tine Seršen neresno. Ljudje morajo biti po njenih besedah informirani o projektu: "Predstavljam si, da se želijo ljudje odločati informirano, kaj bomo gradili, kako dolgo, koliko bo stalo, kakšne bodo posledice, kakšna bo končna cena za odjemalca, kdo bo gradil. Vse to moramo še raziskati. To terja svoj čas, brez teh odgovorov ne moremo pred ljudi in kredibilno govoriti o za in proti."

V vmesnem času, do začetka gradnje oz. na koncu delovanja drugega bloka, pa je treba zagotoviti druge vire energije, je še poudarila Seršen in dodala, da je bilo na tem področju ogromno zamujenega že pred desetletjem ali še več, zato je treba ukrepati hitro, da ne bomo čez nekaj let še na slabšem, kot smo danes.

Vrtovec sicer komisiji predlaga, da po koncu razprave sprejme več sklepov: naj vladi predlaga, da maksimalno pospeši postopke umeščanja v prostor in gradnje JEK-a 2 ter naj komisiji vsako četrtletje poroča o napredku pri projektu JEK 2 in pri projektu zgradnje infrastrukture odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov (NSRAO) v Vrbini pri Krškem, ki še vedno ni končano.

Gradnja NEK 2 se oddaljuje
Sorodna novica "Investicije so edina prava pot": vodje Elesa, HSE-ja in Gena energije enotno za vlaganja

Vrtovec: Samo z obnovljivimi viri energije ne bo šlo. Seršen: Tega še ne vemo.

Poslanec NSi-ja je poudaril še, da se svet, Evropa in tudi Slovenija v zadnjem obdobju spopadajo z energetsko krizo, posledično pa z vprašanjem, kako zagotoviti energetsko neodvisnost in hkrati zeleni prehod. Za Slovenijo, ki želi postati podnebno nevtralna do leta 2055, bo po njegovih besedah ključna jedrska energija, ki jo je kot trajnostno z delegirano uredbo februarja lani prepoznala tudi Evropska komisija.

Jedrska elektrarna Krško (JEK) zdaj državi zagotavlja 25 odstotkov električne energije. Ob dejstvu, da ima obratovalno dovoljenje do leta 2043 in da bo Slovenija glede na državno strategijo do leta 2033 opustila premog oz. Termoelektrarno Šoštanj, pa se zastavlja vprašanje, kako nadomestiti tako velike izpade. Samo z obnovljivimi viri ne bo šlo, je prepričan Vrtovec.

Seršen je njegovo oceno označila za vehementno: "Tega še ne vemo, če nimamo resnih strokovnih analiz na ravni države. Te pripravljamo zdaj, pokazale bodo, kako lahko dosežemo podnebne cilje. Pripravljene bodo v okviru nacionalnega energetskega in podnebnega načrta, ki bo javno razgrnjen pred poletjem," je povedala in dodala: "Obstaja soglasje, da bo raba raba električne energije rasla, a napredujejo tudi tehnologije, ki omogočajo bolj učinkovito rabo energije. Ali lahko zložimo skupaj te zgodbe, pa bomo videli, ko bomo imeli izdelane resne strokovne analize na državni ravni."

Tina Seršen in Jernej Vatovec sta bila gosta v Odmevih, kjer sta znova soočila stališča glede gradnje JEK-a. Več v priloženem videoposnetku.

Gradnja NEK 2 se oddaljuje