V M TOM-u so prepričani, da jim bo na domačem trgu uspelo, saj primanjkuje kakovostnih sedežnih garnitur. Foto: MMC RTV SLO
V M TOM-u so prepričani, da jim bo na domačem trgu uspelo, saj primanjkuje kakovostnih sedežnih garnitur. Foto: MMC RTV SLO
Nastalo novo podjetje M TOM

Ker želijo trgu ponuditi kakovostne sedežne garniture, so združili znanje in znova zagnali program. V podjetju, katerega soustanovitelj in direktor je nekdanji direktor Tomcommerca Dušan Skerbiš, pričakujejo podpis pogodb z Mercatorjem in Lesnino, s čimer bi si odprli vrata v serijsko proizvodnjo sedežnih garnitur za širši slovenski trg.

Vodstvo M TOM-a je s stečajno upraviteljico Toma Darjo Ercog sklenilo pogodbo o najemu 300 kvadratnih metrov proizvodnih prostorov. Prek podjemnih pogodb imajo tam že zaposlenih deset delavcev, ki trenutno izdelujejo sedežne garniture, za katere so kupci predujme že plačali nekdanjemu TOM-u. Več kot osemdeset odstotkov kupcev je garniture že dobilo.

Zaposliti si želijo čim več ljudi
V M TOM-u si želijo zaposliti čim več ljudi, kljub temu pa bi optimalno proizvodnjo lahko zagotavljali z od 20 do 30 ljudmi. Če jim bo uspelo skleniti pogodbo z novomeško Adrio, ki je že sodelovala z nekdanjim TOM-om, pa pričakujejo tudi povečanje števila zaposlenih, je pojasnil Skerbiš.

Prav Skerbiš je zaslužen za to, da je program sedežnih garnitur pred 20 leti prišel v Mirnsko dolino. Pripeljal ga je prek takratne Adrie, leta 1996 pa je deset posameznikov od Dolenjske banke odkupilo program sedežnih garnitur in del programa za notranjo opremo prikolic - in nastalo je podjetje TOM oblazinjeno pohištvo.

Leta 2005 se je podjetju pridružilo še 20 posameznikov, ki so ga dokapitalizirali, lastniške deleže pa so imeli tudi ustanovitelji M TOM-a Damjan Burger, Janez Borštnar, Igor Zupet in Skerbiš. Med letoma 2009 in 2010 so v TOM-u izvedli dokapitalizacijo, v kateri je sodeloval tudi Skerbiš, a je niso končali, vlagatelji pa so bili zaradi stečaja ob svoje denarne vložke. TOM je šel v stečaj decembra lani.

Nastalo novo podjetje M TOM