Hotel Kempinski Palace bo dobil novega lastnika. Foto: MMC RTV SLO
Hotel Kempinski Palace bo dobil novega lastnika. Foto: MMC RTV SLO

Poziv za javno zbiranje ponud za nakup 100-odstotnega deleža obeh družb je bil objavljen danes, nezavezujoče ponudbe pa pričakujejo do 5. marca.

Postopek prodaje bo potekal v treh stopnjah: v prvi bodo zainteresirani vlagatelji lahko pridobili finančni informacijski memorandum; v drugi stopnji bodo nato lahko sodelovali le tisti ponudniki, ki bodo posredovali najboljše nezavezujoče ponudbe in bodo ocenjene kot primerne. Istrabenz Turizem jih bo v desetih dneh od roka oddaje nezavezujočih ponudb povabil k sodelovanju v nadaljnjih postopkih.

Pogodbe niso dolžni skleniti z najboljšim ponudnikom
Izbrani ponudniki bodo prejeli pravni informacijski memorandum in vse druge podatke o družbah, ki sta na prodaj. Na podlagi teh informacij bodo oddane zavezujoče ponudbe, ki bodo morale vsebovati ceno, način in rok plačila, rok veljavnosti ponudbe in dokazilo o vplačani varščini v višini 20.000 evrov.

Na začetku tretje stopnje bodo tako odprli zavezujoče ponudbe, nato pa začeli pogajanja s ponudniki, določili kupnino in podpisali pogodbo z izbranima kupcema.

Pogodbe Istrabenz sicer ni dolžan skleniti z najboljšim ponudnikom, navajajo v razpisu.

Istrabenz Turizem je Grand Hotel Adriatic v Opatiji neuspešno prodajal že avgusta lani.

100 milijonov evrov za Kempinski Palace?
V letu 2003 se je Istrabenz odločil obnoviti Hotel Palace v Portorožu, ki je junija 2008 prešel v upravljanje verige Kempinski in se preimenoval v Kempinski Palace. Za obnovo Hotela Palace so v Istrabenzu uradno odšteli 70 milijonov evrov, po neuradnih informacijah, objavljenih v medijih, pa naj bi stroški obnove znašali do 100 milijonov evrov.

Hotel Kempinski Palace sicer predstavlja večino premoženja družbe Istrabenz hoteli Portorož.